Ρωσία vs ΗΠΑ για S-400: «Αν δεν τους δίναμε εμείς στην Τουρκία θα δίνατε εσείς Patriot & F-35 – Είστε υποκριτές»

Σκληρή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, λέογοντας μεταξύ άλλων πως «για τους Αμερικανούς δεν τους δεν είναι ο στόχος τους να μην αποκτήσει η Τουρκία σύγχρονα μέσα αεράμυνας, αλλά να τα πάρει η Άγκυρα από την Αμερική (Patriot, F-35)»

«Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα παρά κινήσεις εντυπωσιασμού.»

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε το ζήτημα των S-400 οι Αμερικανοί θα έδιναν ελεύθερα Patriot και F-35 στην Τουρκία αδιαφορώντας για το αν αυτό θα είχε επιπτώσεις στην ελληνική εθνική ασφάλεια από την στιγμή μάλιστα που δεν θα υπήρχαν διευκολύνσεις για να αποκτήσει και η Αθήνα ισάξια εξισορροπιστικά οπλικά συστήματα.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα η ρωσική πρεσβεία πως «παρά τις τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, παραμένει ανοιχτή στη διεύρυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα» δηλαδή είναι ανοιχτή η Μόσχα να πουλήσει το ίδιο σύστημα και όποιο άλλο σύγχρονο οπλικό σύστημα και στην Ελλάδα.

Προχωράει βέβαια και σε μια δήλωση ότι «Η πώληση στην Τουρκία των S-400 δεν στρέφεται εναντίον τρίτων» πράγμα που δεν ισχύει διότι αυτά τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή για να «κλειδωθεί» το Αιγαίο και για να μην μπορεί να επιχειρήσει η Πολεμική Αεροπορία στο Αρχιπέλαγος σχεδόν από την… απογείωση των μαχητικών της.

«Καυτηριάζει» μάλιστα και την επίσκεψη του Αμερικανού Γερουσιαστή Μενέντεζ τον οποίο κατηγορεί ότι κάνει μαθήματα ηθικής:

«Αμερικανοί γερουσιαστές πάλι δίνουν σε άλλους μαθήματα ηθικής, αυτή τη φορά με θέμα: «Με ποιες χώρες να κάνεις φιλία και με ποιες όχι». Δεν είναι ακριβώς αυτό η ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας;»

Οι ΗΠΑ πάντα κατηγορούν την Ρωσία ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών (βασικά χωρών που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ) κάτι φυσικά που κάνουν και οι ίδιες για να αποτρέψουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων και γενικώς τις στενές σχέσεις της Μόσχας με οποιαδήποτε χώρα.

Η ρωσική πρεσβεία αναφέρει και τις θέσεις της Μόσχας για το ζήτημα καθορισμού της ελληνικής ΑΟΖ:.

«Οι ρωσικές θέσεις για την περιοχή παραμένουν αμετάβλητες: υπέρ του Διεθνούς Δικαίου & κατά των ενεργειών που προκαλούν ένταση. Τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, θεωρεί θεμελιώδους σημασίας για επίλυση κάθε είδους διαφοράς.»

Αυτή η αιχμή απευθύνεται πάλι προς τις ΗΠΑ διότι ως γνωστόν οι Αμερικανοί δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεπώς δεν μπορεί να το θεωρεί ως το βασικό μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

pronews