Σέρρες: «Ακούσαμε έναν θόρυβο, έπεσαν πάνω μας πέτρες και σίδερα» – Η μαρτυρία συμμαθητή του άτυχου 11χρονου

Για σχολείο-«ωρολογιακή βόμβα» έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου μαθητή

Τη δική του μαρτυρία για την στιγμή της φονικής έκρηξης το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12) στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες από την οποία έχασε τη ζωή του ένας 11χρονος μαθητής κατέθεσε ένας 10χρονος ο οποίος ήταν «παρών» σε όσα τραγικά συνέβησαν.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο 10χρονος ο οποίος υπέστη κάταγμα στο χέρι από την έκρηξη,  «παίζαμε μπάλα στον στεγασμένο χώρο και ξαφνικά ακούσαμε έναν πολύ μεγάλο θόρυβο, έπεσαν πέτρες μεταλλικά αντικείμενα, ένα από αυτά χτύπησε συμμαθητή μου. Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα» καθώς το παιδί δεν γνώριζε την τραγική κατάληξη για τον 11χρονο.

Τα παιδιά βρίσκονταν σε έναν στεγασμένο χώρο τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να παίζουν ποδόσφαιρο όταν έβρεχε, όπως συνέβη χθες, Δευτέρα, στις Σέρρες, με το λεβητοστάσιο να είναι ακριβώς δίπλα τους.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή με αποτέλεσμα η πόρτα να εκτοξευτεί δεκάδες μέτρα μακρύτερα και στην πορεία της να χτυπήσει τον άτυχο 11χρονο προκαλώντας του «κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν του νοσοκομείου Σερρών το οποίο παρέλαβε τη σορό του μαθητή.

ο πρωί της Τρίτης (6/12) στο σχολείο βρέθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας για να παρακολουθήσει την αυτοψία των πραγματογνομώνων που όρισε η ΕΛΑΣ προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας με τον έναν νεκρό και τους δύο  τραυματίες.

Ο ίδιος, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πολυεπίεδες ευθύνες» ζητώντας «να βρεθούν τα αίτια αυτού που μετέτρεψε ένα σχολείο σε ωρολογιακή βόμβα».

Την ίδια ώρα ο πατέρας του μαθητή της ΣΤ΄ Δημοτικού είπε στον δήμαρχο Σερρών ο οποίος επικοινώνησε μαζί του ότι αυτό που θέλει είναι «να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει» για το δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12).

Καλή η εξέλιξη της υγείας του τρίτου τραυματία

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος, η κατάσταση της υγεία του τρίτου τραυματία από την έκρηξη εξελίσσεται θετικά μετά το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε στο κεφάλι καθώς τραυματίστηκε από την έκρηξη.

«Μετά τον έλεγχο που έγινε, βρέθηκε ότι έχει ένα εμπίεσμα. Εμπίεσμα σημαίνει ότι το κόκκαλο το κρανίου είχε μπει μέσα δύο εκατοστά. Έγινε μία εγχείρηση επιτυχέστατα, είναι εκτός κινδύνου και χαιρόμαστε πολύ που αυτό το παιδάκι θα πάει πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τσικόπουλος

Μπαλάκι οι ευθύνες

Εντωμεταξύ αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια όσων εμπλέκονται στην υπόθεση των εργασιών στον λέβητα να ρίξουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο για ό,τι συνέβη και οδήγησε στην έκρηξη με θύμα το 11χρονο παιδί.

Το πρωί της Τρίτης (6/12) ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει έγγραφο από τον διευθυντή του σχολείου ότι υπάρχει εργολάβος να κάνει εργασίες ενώ γίνονται μαθήματα» με τον διευθυντή από την πλευρά του να δηλώνει την Δευτέρα ότι «ο εργολάβος έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Ο δήμαρχος Σερρών υποστήριξε ότι «υπάρχει μια σύμβαση που περιγράφει τις υποχρεώσεις του αναδόχου ότι θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας» επιμένοντας ότι «δεν είχαμε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από τον ανάδοχο ούτε από τον διευθυντή ότι θα κάνουν εργασίες με τους λέβητες γιατί δεν θα είχαμε δώσει άδεια».

Κατά τον ίδιο, δε, «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής παραλαβή του έργου, το αν είχε προβλήματα δεν μας είχε αναφερθεί. Το έργο θα τελείωνε μέσα στον Δεκέμβριο και θα γινόταν η τελική εκθεση του αναδόχου για να παραληφθεί από τον δήμο».

 

ΠΗΓΗ. Protothema.gr