Tι άλλο θα ακούσουμε;;; Η Τουρκία τολμάει να μιλάει για «πολιτική πραγματικότητα» και ανειλικρίνεια!

Προκλητική για μία ακόμη φορά η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στη δήλωση των Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Δένδια που εξέδωσαν μετά τη τριμερή συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για παραμέληση και απομόνωση της Τουρκίας τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτευχθεί

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Άκσοϊ τονίζει:

«Απορρίπτουμε εντελώς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε στο τέλος της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ελλάδας και «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου» (όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία) στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη».

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας και της «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου» το τελευταίο διάστημα να εμπλέξουν χώρες της ΕΕ καθώς και χώρες της περιοχές στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, δεν υπηρετούν την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ούτε αρμοδιότητες, ούτε ευθύνες, ούτε και λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και στο Κυπριακό. «Δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιτυχίας πολιτικής σκοπιμότητας βήματα που στοχεύουν στην παραμέληση και απομόνωση της Τουρκίας και των Τ/κ. Επιπλέον η Ελλάδα ενώ από τη μια μας στέλνει μηνύματα συνεργασίας, από την άλλη καταδεικνύει την ανειλικρίνεια της με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καλεί «τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες της περιοχής και να ακολουθήσουν πολιτικές που να συμβαδίζουν με αυτές τις πολιτικές πραγματικότητες».

«Δεν υπάρχει άλλη οδός για την σταθερότητα και τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Σε αυτή την περιοχή ποτέ δεν θα είναι αποδοτικά και αποτελεσματικά σχέδια που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τ/κ. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ μέχρι τέλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κοινή δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου που πυροδότησε την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι η παρακάτω:

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, ο Σάμεχ Σούκρυ και η Ελληνική Δημοκρατία με τον Νίκο Δένδια πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να την εντατικοποιήσουν, ενόψει της επικείμενης τριμερούς συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου 2019.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με γνώμονα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητα των κρατών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Οι Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στους υφιστάμενους τομείς συνεργασίας και την υλοποίηση των σχεδίων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επέκταση της συνεργασίας σε νέους τομείς.

Όσον αφορά τις ιδιαίτερα κοινές προκλήσεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ίδρυση του “Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου”, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του να αποτελέσουν καταλύτη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα αυτό. Οι Υπουργοί αναγνώρισαν επίσης τη σημασία των έργων που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών και της Ευρώπης.

Οι Υπουργοί κάλεσαν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και συγκεκριμένα στην επανέναρξη διαρθρωμένων και αποτελεσμάτων διαπραγματεύσεων για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια τέτοια λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλειά της.

Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως τις κλιμακούμενες, προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, σεισμικές έρευνες και στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, οι Υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης ορισμένα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Συρία και η Λιβύη. Συμφώνησαν ότι η ενισχυμένη και συντονισμένη περιφερειακή συνεργασία είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της κρίσης των προσφύγων και της μετανάστευσης. Από την άποψη αυτή, τόνισαν την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της παράνομης μετανάστευσης και της αναγκαστικής μετακίνησης.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να συνεχίσουν την άριστη συνεργασία τους στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας επίσης τις υποψηφιότητες του άλλου.

Σε συνέχεια της απόφασης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων να ιδρύσουν Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν και να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις βάσει της πρότασης που υπέβαλε η Κύπρος.

Ενθαρρυμένοι από τα σημαντικά αποτελέσματα της τριμερούς συνεργασίας, οι Υπουργοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής».