Θέμα «τουρκικής» μειονότητας θα θέσει στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, και προστασίας των δικαιωμάτων της από τις ελληνικές Αρχές, αναμένεται να θέσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα επιχειρήσει να πάρει τη … ρελάνς, μετά τα οσα συνέβησαν στην τελευταία επεισοδιακή συνέντευξη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην Άγκυρα, στα μέσα του περασμένου Απριλίου.
Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, που πρώτη αποκάλυψέ το ταξίδι Τσαβούσογλου στην Ελλάδα στις 31 Μαΐου, ο Τσαβούσογλου από τα κύρια θέματα που θα τεθεί είναι αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, που η Τουρκία θα επιχειρήσει να εμφανιστεί για μία ακόμη φορά ως «προστάτιδα» των δικαιωμάτων της, εμμένοντας προκλητικά στον χαρακτηρισμό της ως «τουρκικής».

Οι τελευταίες αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε «Πομακοχώρια» και σε «Ελληνόπουλα» για τους μικρούς μαθητές της μειονότητας, έχουν εξοργίσει την Άγκυρα, που επιδιώκει αν δώσει απαντήσεις εντός ελληνικής έδρας.

«Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης. Ο χαρακτηρισμός Πομακοχώρια” και “Ελληνόπουλα” του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τεκταινόμενα στην περιοχή, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, και χαρακτηρίστηκε ως “άρνηση της τουρκικής μειονότητας”» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Γενί  Σαφάκ, που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις επίσημες θέσεις και επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η ελληνική πλευρά είναι καθόλα έτοιμη, για να δώσει εκ νέου δημόσιες απαντήσεις, εφόσον προκληθεί, για το θέμα της μειονότητας, μ’ «όπλο» κυρίως τα όσα ρητώς ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Θέμα «τουρκικής» μειονότητας είχε θέσει επισήμως και πάλι από την Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του το 2017.
Η Γενί Σαφάκ τέλος σημειώνει με νόημα πως: «η ένταση που κλιμακώθηκε στην Άγκυρα δεν αναμένεται να εμφανιστεί στην Αθήνα», μεταξύ Τσαβούσογλου και Δένδια.