Την παραπομπή του Νίκου Παππά προτείνει η Προανακριτική

Την παραπομπή του πρώην υπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, προτείνει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

 

Το πόρισμα της ΝΔ προτείνει την παραπομπή του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και όχι του κακουργήματος της δωροληψίας κατά συρροή και κατ εξακολούθηση σχετικά με την υπόθεση χειραγώγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με στόχο μέσω της διεκδίκησης του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα να δημιουργηθεί το SYRIZA Channel.

Η πρόταση της ΝΔ, που ως πλειοψηφία της Επιτροπής, είναι αυτή η οποία θα τεθεί σε συζήτηση και μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για να ληφθεί η τελική απόφαση παραπομπής, είναι ο περεταίρω έλεγχος από την Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και όχι του κακουργήματος της δωροληψίας κατά συρροή και κατ εξακολούθηση. Καθώς όπως αναφέρεται  στο πόρισμα από τις εργασίες της προανακριτικής προέκυψαν επαρκείς αποχρώσεις ενδείξεις που στοιχειοθετούν μόνο για το πρώτο και όχι όμως και το δεύτερο αδίκημα.

Τα αδικήματα που αρχικά παραπέμφθηκε ο Νίκος Παππάς στην Προανακριτική Επιτροπή και διερευνήθηκαν ήταν το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (όταν δηλαδή ζητούν ή λαμβάνουν άμεσα ή μέσω τρίτου για τον εαυτό τους ή άλλους οποιοδήποτε φύσης ωφελήματα που δεν δικαιούνται  ή απαιτούν τέτοια ως αντάλλαγμα για ενέργεια ή παραλείψεις τους που ανάγεται στα καθήκοντά τους) και του πλημμελήματος παράβασης Καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ( όταν δηλαδή, με πρόθεση παραβαίνει κάποιος τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσποριστεί για τον εαυτό του ή για άλλον παράνομο όφελος  και τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 ετών  ή χρηματική ποινή αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη ΠΚ 259).

Το  πόρισμα της ΝΔ  στοιχειοθετεί την πρόταση της παραπομπής για την κατά συρροή παράβαση καθηκόντων  μέσω των sms που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Χρήστος Καλογρίτσας για τις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Παππά κατά την περίοδο του διαγωνισμού και την κατάθεσή του ότι ο ρόλος του στο εγχείρημα ήταν αυτός του «μπροστινού». Την κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της CCC Κυριάκου Τόμπρα σχετικά με τα μυστικά ραντεβού στο Μαξίμου με το Νίκο Παππά – Χρήστο Καλογρίτσα και CCC. Υπογραμμίζονται οι   παρασκηνιακές ενέργειες  και επαφών από το χρονικό διάστημα των εικονικών συμβάσεων μέχρι τη δημιουργία της εφημερίδας Documento που εκδόθηκε για να προβάλει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους και μάλιστα τις συζύγους του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Επισημαίνουν τον ρόλο του εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης αλλά και του  δικηγόρου που ειδικεύεται σε off shore εταιρίες Αρτέμη Αρτεμίου.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν πως «η πρόταση της επιτροπής για τον Νίκο Παππά είναι σαφής, τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη και περιγράφει με τον πλέον αναλυτικό τρόπο τον σκοτεινό ρόλο του κ. Παππά στην προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης και απόκτησης ουσιαστικά δικού του καναλιού. Μετά από τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας συμπεριλαμβανομένου του αιτιολογικού υπομνήματος του ελεγχόμενου, προτείνεται να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του τέως Υπουργού Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία και τις αρμόδιες αρχές (φορολογική και αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) αναφορικά με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

 

ΠΗΓΗ. Newsit.gr