Τουρκία: Η κρίση φέρνει ανασχηματισμό – Γιατί ο Ερντογάν θέλει νέα ΥΠΕΞ την Τανσού Τσιλέρ

Ποια άλλα ονόματα «παίζουν» για κυβερνητικά πόστα

Πυκναίνουν οι φήμες για ανασχηματισμό που ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και την πτώση σε ιστορικά χαμηλά της τουρκικής λίρας. Πράγματι εδώ και μία εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ιδιαίτερα στριμωγμένος.

Η πανδημία, η ανεργία, οι μαζικές διαδηλώσεις και η φτωχοποίηση του λαού απαιτούν έναν κάποιο πολιτικό ελιγμό. Αν αυτός θα είναι ένας δομικός ανασχηματισμός ή μία-δύο αλλαγές που θα αποτελέσουν κάτι σαν λίφτινγκ της κυβέρνησης, θα φανεί σύντομα. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται διατεθειμένος να αλλάξει και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Έτσι ελπίζει να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στις παγωμένες σχέσεις του με την Ουάσινγκτον.

Έκπληξη αποτέλεσε το όνομα της Τανσού Τσιλέρ για πιθανή αντικαταστάτρια του Τσαβούσογλου. Η γνωστή και ως «πρωθυπουργός των Ιμίων» έχει ζήσει και σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι μυστικό ότι διατηρεί καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και το εκεί λόμπι. Ενδεχομένως στο μυαλό του Τούρκου προέδρου αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν.