Βουλή: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με 158 «ναι»

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε τη δεδηλωμένη, με τους 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν.

Τη δεδηλωμένη στήριξη του Κοινοβουλίου έλαβε απόψε το βράδυ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την κυβέρνηση ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. Από την άλλη, την νέα κυβέρνηση καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της Aντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25).

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία έγινε δι’ εκφωνήσεως.

Βουλή: Τι θα ακολουθήσει μετά τις προγραμματικές και την ψήφο εμπιστοσύνης\

Η ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της ΝΔ σηματοδοτεί ουσιαστικά και το τέλος των διαδικαστικών ζητημάτων και την εκκίνηση του νομοθετικού έργου της νέας κυβέρνησης. Από τις επόμενες κιόλας ημέρες θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά επιτελικό κράτος. Σε αυτό θα βρίσκονται και ρυθμίσεις για διάφορα ανοικτά ζητήματα – όπως π.χ. για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ή τη διόρθωση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει στη Βουλή το φορολογικό, το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ έπεται κατά πάσα πιθανότητα μετά το Δεκαπενταύγουστο ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα περιέχει κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στα σκαριά βρίσκονται επίσης νομοσχέδια που αφορούν στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, καθώς αποτελεί μία από τις πιο σπουδαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα έχει σαφώς και οικονομικό αποτύπωμα. Όχι μόνο από την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολύ πιο φιλικού στις ξένες επενδύσεις.

Πάντως, το βασικό μήνυμα το οποίο προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή δεν είναι άλλο από τη σκληρή δουλειά με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που έχουν τεθεί ανά υπουργείο. Οι περισσότεροι υπουργοί που μίλησαν το Σαββατοκύριακο εξειδίκευσαν τους επιμέρους στόχους του έργου τους και πλαισίωσαν τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.