Βρετανία: To Μπάκιγχαμ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει Χάρι και Άντριου – Τους «μπλοκάρουν» από την αντιβασιλεία

Οι αλλαγές των ενοίκων της Downing Street, βρίσκει την Βρετανία και σε μια νέα εποχή για την μοναρχία.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και η ανάληψη του θρόνου από τον γιο της, Κάρολο, σύμφωνα με την σειρά διαδοχής κάνει τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Χάρι υποψήφιους για την αντιβασιλεία. Κάτι, που όπως φαίνεται, το Μπάκιγχαμ επιχειρεί να αποφύγει…

Έγγραφο στη Βουλή των Λόρδων, σύμφωνα με την Daily Mail, αποκάλυψε τις προθέσεις του Μπάκιγχαμ. Στην πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση του βασιλιά Καρόλου, θα ορίζονται διαφορετικά οι αντιβασιλείς στην Βρετανία. Και αυτό σημαίνει ότι Μπάκιγχαμ σκοπεύει να αντικαταστήσει τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Χάρι, οι οποίοι μέχρι πρότινος λόγω της σειράς διαδοχής θα μπορούσαν να αναμειχθούν σε κρατικές υποθέσεις κατά την απουσία του βασιλιά.

Πληροφορίες της Daily Mail αναφέρουν ότι οι προτάσεις για τον διορισμό των αντιβασιλέων εξετάζονται από το Μπάκιγχαμ εδώ και μήνες, και μάλιστα είχαν την έγκριση της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Σύμφωνα πάντως με όσα ειπώθηκαν την περασμένη Δευτέρα (24.10.2022) στην Βουλή των Λόρδων, το τι θα γίνει με την συνταγματική μεταρρύθμιση του βασιλιά Καρόλου αναμένεται να συζητηθεί πολύ σύντομα.

Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για τους αντιβασιλείς στην Βρετανία, όταν ο μονάρχης απουσιάζει για οποιονδήποτε λόγο, οι κρατικές υποθέσεις – όπως οι εγκρίσεις για διορισμούς και νομοθετικά ζητήματα – μπορούν να διεξάγονται από δύο συμβούλους του. Σύμφωνα με τους όρους των νόμων περί αντιβασιλείας του 1937 και του 1953, σύμβουλοι του μονάρχη μπορούν να είναι οι τέσσερις αρχαιότεροι ενήλικες στη σειρά διαδοχής, καθώς και η βασιλική σύζυγος.

Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει ότι αντιβασιλείς θα μπορούσαν να διοριστούν η Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι, ο πρίγκιπας Άντριου και η πριγκίπισσα Βεατρίκη. Και αυτό επιχειρεί να αλλάξει το Μπάκιγχαμ με την κατάθεση της συνταγματικής μεταρρύθμισης του βασιλιά Καρόλου στην Βουλή των Λόρδων. Η αλλαγή που προτείνεται θα δίνει την δυνατότητα στον βασιλιά να επεκτείνει τον κατάλογο των αντιβασιλέων κατά την κρίση του, με τη δυνατότητα να συμπεριλάβει τα άλλα δύο αδέλφια του, την Άννα και τον Έντουαρτ.

Το Μπάκιγχαμ πάντως, σύμφωνα με την Daily Mail, δεν επιθυμεί να προκληθεί αναστάτωση, καθώς ήδη στην Βρετανία η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω της πολιτικής κατάστασης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αφενός δεν θα ήθελαν να εξαρτώνται οι κρατικές υποθέσεις από δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας τα οποία έχουν εκθέσει το Μπάκιγχαμ, αφετέρου δεν θέλουν να αποκλείσουν νομοθετικά τον πρίγκιπα Χάρι και τον πρίγκιπα Άντριου.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή λοιπόν ο βασιλιάς Κάρολος θα έχει περισσότερες επιλογές για την επιλογή των αντιβασιλέων του, χωρίς – σύμφωνα με την Daily Mail – να προσβληθεί κάποιος από την βασιλική οικογένεια και με τις κρατικές υποθέσεις να μπορούν να προχωρήσουν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρίγκιπας Άντριου, όσο και ο πρίγκιπας Χάρι, έχουν φέρει αρκετές φορές το Μπάκιγχαμ σε δύσκολη θέση. Ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις σχέσεις που είχε με τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν και έχει απομακρυνθεί από την δημόσια ζωή. Ο εγγονός της εκλίπουσας μονάρχη, από την άλλη, έχει μετακομίσει με την σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ στις ΗΠΑ έχοντας αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα και πολλές φορές οι συνεντεύξεις και οι δηλώσεις των Σάσεξ προκάλεσαν αντιδράσεις στο Παλάτι.

ΠΗΓΗ: newsit. grΜε πληροφορίες από Daily Mail