XΑΜΟΣ με ΤΣΙΠΡΑ και ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ! Μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του κόμματος!

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις ώρες μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να «απενεργοποιήσει» την απασφαλισμένη χειροβομβίδα του Πάνου Σκουρλέτη που είδε ως χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τα απανωτά επικριτικά δημοσιεύματα εναντίον του.

Δύσκολη 3ωρη συζήτηση

Η συζήτηση που έγινε παρουσία των δυο στενών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (του Αλέξη Χαρίτση και του Μιχάλη Καλογήρου) κράτησε τρεις ώρες και κατά πληροφορίες δεν ήταν καθόλου εύκολη. Αποτέλεσε συνέχεια της επικοινωνίας που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης, όταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έντονα ενοχλημένος από δημοσιεύματα που τον στοχοποιούσαν, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του κόμματος για να του εκφράσει την ενόχλησή του επειδή τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» ήρθαν από ΜΜΕ που είναι φιλικά προς την αντιπολίτευση.

«Φωτογράφισε» τρία στελέχη που τον υπονομεύουν
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να καθησυχάσει τον γραμματέα ότι δεν εκπορεύεται κανένα οργανωμένο σχέδιο εναντίον του και ότι δεν είναι δυνατό να ελέγχει τους αρθρογράφους για τα όσα γράφουν σε σχέση με τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, ωστόσο, αν και δε χρεώνει στην ηγεσία την «δυσανεξία» που διαπιστώνει εναντίον του, είναι -σχεδόν- πεπεισμένος ότι τρία άλλα στελέχη που είναι κοντά στην ηγεσία επιδιώκουν την αποδόμησή του προκειμένου να φύγει από τη θέση του γραμματέα, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο διεύρυνσης, με όρους που εκείνοι επιδιώκουν.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη»
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης που -στην αρχή τουλάχιστον- μόνο ανέφελη δεν ήταν, έθεσε ο ίδιος θέμα αντικατάστασής του ζητώντας κατά πληροφορίες στην επικείμενη Πολιτική Γραμματεία όποιος έχει πρόβλημα με τον ίδιο να θέσει θέμα αλλαγής γραμματέα και ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή να εκλέξει νέο γραμματέα. Σε αντίθετη περίπτωση «δε μπορούμε να προχωρήσουμε με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», υποστήριξε, κατά πληροφορίες.

Βήματα πίσω από Αλέξη Τσίπρα για εκεχειρία
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θέλησε να κλείσει το νέο κύκλο εσωστρέφειας, γι’ αυτό  αφού διαβεβαίωσε τον Πάνο Σκουρλέτη ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις γα τον ίδιο και τη θέση του γραμματέα, φαίνεται πως αποσαφήνισε δύο ακόμα ζητήματα που έχουν σηκώσει αρκετή συζήτηση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και είχαν εξελιχθεί σε σημεία τριβής.

Κατά πληροφορίες:

δεν φάνηκε να προκρίνει την εκλογή ηγεσίας από τη βάση &
δεν επιδιώκει συνέδριο την άνοιξη αλλά το πολύ έως το τέλος Γενάρη
Μάλιστα σε μια κίνηση επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης του προχώρησε σε μια επιλογή που εκ των πραγμάτων «καλμάρει» τον Σκουρλέτη, αφού γνωστοποίησε ότι ο γραμματέας θα είναι ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Το σχέδιο και οι όροι της διεύρυνσης
Η κίνηση Τσίπρα ήταν απολύτως αναμενόμενη όχι μόνο επειδή τις περισσότερες φορές έχει επιλέξει να παραμένει -επισήμως τουλάχιστον- πάνω από τις διφορούμενες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος αλλά κυρίως επειδή «καίγεται» να σταθεί αποτελεσματικά ως αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει πάρει φόρα φέρνοντας απανωτά νομοσχέδια μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Την ίδια ώρα δεν θέλει με το «Καλημέρα σας» να ανοίξει νέες κόντρες με βάθος στο κόμμα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι κοντά στον Σκουρλέτη θα σταθούν οι Τσακαλώτος, Βούτσης, Φίλης και άλλοι που δεν επιθυμούν το άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο να γίνει με το σχέδιο της αθρόας εγγραφής νέων μελών που φαίνεται να προωθούν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπιρτζης και Αντώνης Κοτσακάς.

Σκουρλέτης απέναντι στην Κίνηση του Κάραβελ
Η «πυροσβεστική» προσπάθεια Τσίπρα προς το παρόν απέδωσε αποτελέσματα φέρνοντας νηνεμία στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και αναμένεται να επανέλθουν σύντομα αφού επί της ουσίας έχουν αφετηρία το διαφορετικό περιεχόμενο και όρους που δίνουν στην ανάγκη μαζικοποίησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο Πάνος Σκουρλέτης όσο και η νέα ομάδα στελεχών που προέκυψε από την κίνηση του «CARAVEL» (περισσότερα για την Κίνηση δείτε εδώ).

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας άλλωστε είναι στις αρχές της εβδομάδας ενώ δύο ημέρες μετά ξεκινούν πολιτικές εκδηλώσεις για την εγγραφή νέων μελών τόσο στηνΑ’ Θεσσαλονίκης όσο και στην Πάτρα. Με παρουσία μάλιστα του ίδιου του Πάνου Σκουρλέτη.
iefimerida.gr