Ξεκίνησαν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Οι παγίδες του Ερντογάν

Μετά την πρώτη ιχνηλάτηση των προθέσεων και των δύο πλευρών στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που έγινε στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, στη σημερινή συνάντηση (16 Μαρτίου) η ελληνική και η τουρκική πλευρά θα δείξουν τι πραγματικά επιθυμούν να γίνει στη συνέχεια. Με επιμονή και υπομονή, τα μέλη της ελληνικής ομάδας, δηλαδή οι πρεσβευτές Παύλος Αποστολίδης, Αλέξανδρος Κουγιού και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά

, θα μεταφέρουν στους Τούρκους διπλωμάτες τις ελληνικές θέσεις για τη συνέχιση του διαλόγου. Από τη στάση που θα ακολουθήσουν οι Σεντάτ Ονάλ, Τσαγατάι Ερτσίγες και Μπαρίς Καλκαβάν, βάσει των οδηγιών του Ταγίπ Ερντογάν, θα φανεί αν οι πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας είναι αφενός να κερδίσει χρόνο και αφετέρου να διαμορφώσει ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο συζητήσεων που η ελληνική πλευρά θα ξεμείνει από επιλογές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας ξεκίνησαν περίπου στις 10:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο χρόνος που επέλεξε η τουρκική πλευρά να πραγματοποιηθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών δείχνει ότι βασικός στόχος της τουρκικής ηγεσίας ήταν να μην κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει τις συνομιλίες από τους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται το καθεστώς Ερντογάν. Στις 25 και 26 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι απολογητές του τουρκικού καθεστώτος θα μπορούν εύκολα να επιχειρηματολογήσουν ότι η Αγκυρα καταβάλλει προσπάθειες να έρθει σε συνεννόηση με την Αθήνα προτείνοντας στις Βρυξέλλες την υιοθέτηση της λεγόμενης θετικής ευρωτουρκικής ατζέντας, δηλαδή την εκταμίευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία με πρόσχημα το Μεταναστευτικό.

Στο πολύπλοκο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει από το αίτημα για ενεργοποίηση κυρώσεων προς το καθεστώς Ερντογάν γνωρίζοντας ότι η Γερμανία ως βασικός υποστηρικτής της Αγκυρας, αλλά και η Ισπανία, η Ιταλία και άλλοι… επιτήδειοι ουδέτεροι, προβάλλουν την οδό του διαλόγου ως την πλέον ενδεδειγμένη. Οι πιο έμπειροι διπλωμάτες γνωρίζουν ότι σε αυτήν τη χρονική περίοδο οι Τούρκοι περιμένουν την ανακοίνωση των αποφάσεων του Τζο Μπάιντεν. Με γενικευμένη την αίσθηση ότι όλες οι κινήσεις υποτάσσονται στη λογική ότι «η Δύση δεν πρέπει να χάσει την Τουρκία», το ερώτημα είναι αν ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επιλέξει την αυτονόμηση και την απομόνωση, επιμένοντας σε επιλογές όπως η αγορά και χρήση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

H ανακοίνωση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έστειλε στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι η Αθήνα και η Αγκυρα δεν έχουν αλλάξει την απόφασή τους να διατηρηθεί ανοιχτός ο διπλωματικός δίαυλος επικοινωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα και το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο να τραβήξει το σκοινί.

Με την πρακτική που ακολουθούν οι Τούρκοι αποκαλύπτουν, σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή των εξελίξεων, ότι θέλουν να υπονομεύσουν τον διάλογο. Αυτή καθαυτή η διαδικασία των διερευνητικών επαφών έχει ως αφετηρία ότι οι συζητήσεις για τα πιο δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι άτυπες και δεν δεσμεύουν κανένα από τα δύο μέρη.

Συστηματικά και μεθοδικά η Αγκυρα επιχειρεί να ανατρέψει αυτή τη συμφωνία και προσπαθεί να παρουσιάσει τις διερευνητικές επαφές σαν ένα φόρουμ διαλόγου εφ’ όλης της ύλης. Για να προωθήσουν τον στόχο τους αυτό, οι Τούρκοι δεν αναφέρονται σε διερευνητικές επαφές αλλά σε «συμβουλευτικές συνομιλίες», αποκαλύπτοντας ότι το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί ξεκάθαρα να αναβαθμίσει τις άτυπες συζητήσεις σε επίσημες πολιτικές συνομιλίες.

Με υπομονή, η ελληνική διπλωματία ακολουθεί τις συστάσεις φίλων και συμμάχων που παροτρύνουν εδώ και μήνες την ελληνική κυβέρνηση να μην αναλωθεί σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της ατζέντας των συζητήσεων με την Αγκυρα, αλλά να εμπλακεί στη διαδικασία του άτυπου διαλόγου, φροντίζοντας να μην προσφέρει επιχειρήματα στους Τούρκους που θα ήθελαν να επιρρίψουν την ευθύνη για πιθανό ναυάγιο στην Αθήνα.

πηγή: Protothema.gr