Αυτές είναι οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό! Στα… κάγκελα η Μόρια!

Τις επόμενες κινήσεις του για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το μεταναστευτικό καθόρισε το ΚΥΣΕΑ, στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31/8, αποφάσισαν ότι τα επόμενα βήματα, πάνω στα οποία θα κινηθούν είναι:

Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο
Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσας και Α. Σκέρτσος.

Μυρίζει… μπαρούτι η Μόρια

Την ίδα ώρα, με ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί μοιάζει ο καταυλισμός της Μόριας με τα κύματα προσφύγων στο ασφυκτικά γεμάτο νησί της Λέσβου.

Ο καταυλισμός μοιάζει πλέον με ανοικτή φυλακή καθώς το Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης, που εδώ και μέρες έχει μείνει ακέφαλο μετά την παραίτηση του διοικητή, μοιάζει να πνίγεται από μετανάστες που μένουν εγκαταλελειμμένοι και αβοήθητοι από του αρμόδιους φορείς.

Ταυτόχρονα, ενώ ο γεωγραφικός περιορισμός έχει αρθεί και πολλές εθνικότητες έχουν την επιλογή να μετακινηθούν, η έλλειψη δομών τους καθηλώνει είτε τους στέλνει στο εσωτερικό της χώρας. Το νησί της Λέσβου βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και βλέπει τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης να «βουλιάζουν» στην άβυσσο της αδιαφορίας.

Το τελευταίο 24ωρο στη Λέσβο έφτασαν 408 άτομα, ανάμεσά τους και 73 που έφτασαν νωρίς το πρωί με ιστιοφόρο σκάφος!

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα έφτασαν στο νησί 1383 άτομα που ζήτησαν άσυλο. Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα (από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα) πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564.

Συνολικά από την αρχή Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν περάσει 3461 πρόσφυγες άτομα που ζήτησαν άσυλο στο νησί της Λέσβου. Τον μήνα Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου είχαν περάσει 5.813 πρόσφυγες και μετανάστες: 3.866 στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1.262 στη Σάμο. Εν ολίγοις  σχεδόν 11.500 άνθρωποι έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τις τελευταίες 50 ημέρες.