Δεν ξανάγινε! Το ΕΣΚΑΝ αρνείται να κάνει έλεγχο ντόπινγκ στο ντέρμπι της Κυριακής! Για ποιο λόγο;

Ο ΠΑΟΚ με αίτημά του ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου με δικά του έξοδα σε ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων και το ΕΣΚΑΝ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τους διεξάγει!
Σε μία κίνηση δίχως προηγούμενο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά προχώρησε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ).

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ σε πέντε ποδοσφαιριστές των “ασπρόμαυρων” κι άλλους τόσους του Ολυμπιακού για το ντέρμπι της Κυριακής (1/12), εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση να καλύψει η ίδια τα έξοδα.

Παρά ταύτα, το ΕΣΚΑΝ αρνείται να διεξάγει τους ελέγχους παρότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της χρονιάς στο ελληνικό ποδοσφαίρο, ανάμεσα στους δύο βασικούς διεκδικητές του τίτλου.  Βεβαίως δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει ο σχετικός -τυχαίος- έλεγχος σε δύο παίκτες, κατά τη συνήθη πρακτική, ωστόσο αν το ΕΣΚΑΝ απαντούσε θετικά, όπως έκανε μέχρι πρότινος, θα περνούσε από αντιντόπινγκ κοντρόλ πέντε ποδοσφαιριστές κάθε ομάδας διασφαλίζοντας στον μέγιστο βαθμό τη διαφάνεια και μηδενίζοντας κάθε σκιά γύρω από το μεγάλο παιχνίδι. Η άρνηση λοιπόν δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά όχι φυσικά για τους αθλητές των δυο ομάδων, όσο για τους λόγους που το ΕΣΚΑΝ αρνείται να διενεργήσει ελέγχους τους οποίους μάλιστα δε θα πληρώσει ο κρατικός μηχανισμός αλλά θα επιβαρυνθεί μια ΠΑΕ.

Και προφανώς προκαλεί έκπληξη κάτι τέτοιο, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αρνητική απάντηση. Πρόκειται άλλωστε για θέμα διαφάνειας, από τη στιγμή που αφορά ένα ματς τίτλου.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του ΕΣΚΑΝ:  

Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε,
Σε απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 2098/13-11-2019 επιστολής σας με την οποία αιτείστε τη διεξαγωγή ελέγχου ντόπινγκ σε αγώνα στον οποίο συμμετέχει η επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. και, ειδικότερα, σε 5 ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας, με χρέωση της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. για το σύνολο των ελέγχων, σας ενημερώνουμε ότι το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το Ε.Σ.ΚΑ.Ν.

Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν., ως αρμόδιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ για τη διενέργεια ελέγχων σε εθνικό επίπεδο, με βάση την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς, σχεδιάζει την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και αναλογικού προγράμματος κατανομής ελέγχων, που θέτει προτεραιότητες, αναλογικά, μεταξύ αγωνισμάτων, κατηγοριών αθλητών, είδους ελέγχων, είδους δειγμάτων προς συλλογή, είδους ανάλυσης δειγμάτων, πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου για τον ‘Έλεγχο και τις ‘Έρευνες (International Standard for Testing and Investigations) του WADA.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. δεν πρόκειται να ικανοποιεί σχετικά αιτήματα ομάδων για ελέγχους της επιλογής τους, κρίνοντας πως η πρακτική αυτή που εφαρμόστηκε στο παρελθόν είναι λανθασμένη και σε αντίθεση με τις επιταγές του WADA, που επιθυμεί την ανεξαρτησία επιλογών των Εθνικών Οργανισμών Αντι-Ντόπινγκ ενώ επιπροσθέτως, εισάγει ένα στοιχείο προαναγγελίας ελέγχων το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Αντιθέτως, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. προτίθεται να συνεργαστεί με την Superleague προκειμένου να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό ελέγχων εντός και εκτός αγώνων ο οποίος πιστεύουμε ότι θα απαντά στις ενδεχόμενες ανησυχίες του συνόλου των εμπλεκομένων.

Σε κάθε περίπτωση το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. είναι εντεταλμένο και πρόθυμο να ακούσει απόψεις και πληροφορίες από το σύνολο του αθλητικού οικοδομήματος προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τις αξιοποιήσει καταλλήλως.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Σκανδαλάκης
Πρόεδρος ΕΣΚΑΝ