Εξτρεμιστές στην Θράκη ζητούν το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά ως ισλαμικού ιεροδιδασκαλείου: «Να διαβάσουμε το Κοράνι»

Ακραία μηνύματα διακινούν εξτρεμιστές στην Θράκη με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ρ.Τ.Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Έτσι κυκλοφόρησε μήνυμα μεταξύ εξτρεμιστικών κύκλων που μιλάει για «ανάγνωση του Κορανίου εντος της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, μετατροπή δηλαδή του ιερού ορθόδοξου ναού, σε μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει κλείσει την Παναγία Σουμελά για επισκευές και συντήρηση. Με βάση τις πρόσφατες κινήσεις και δηλώσεις του κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ως τι θα ξανανοίξει ο ιερός ναός.

Την αποκάλυψη την έκανε η εφημερίδα «Εστία» και θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ανακαλύψει ποιος διακίνησε την φήμη αυτή και γιατί και αν υπάρχει κάποια βάση.

«Ὅποιος ἐκπλήσσεται από το θράσος πού ἐπιδεικνύει ο Ταγίπ Ἐρντογάν, μάλλον δεν γνωρίζει καλά τούς Τούρκους. Η Αγία Σοφία ήταν για αυτούς η αρχή. Και άλλα μνημεία της Ορθοδοξίας θα ακολουθήσουν. Ήδη ο τουρκικός όχλος προετοιμάζεται. Όχι μόνον στα ἐδάφη της γειτονικής χώρας αλλά και στην ἑλληνική Θράκη. Με προσωπικά μηνύματα πού ἀπεστάλησαν στα μέλη της (μουσουλμανικής) μειονότητας προαναγγέλλεται η μετατροπή της ιστορικής Μονής τῆς Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, σε ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο. Ποιός το διακινεί;

Κάποιος που δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του και που, πάντως, έχει ἀρκετές γνώσεις σχετικά προς την ψηφιακή ἐπικοινωνία, ὥστε να μην φαίνεται προέλευση από την Τουρκία ή από το τουρκικό πρακτορείο τῆς Κομοτηνής. Ἐκ πρώτης όψεως τουλάχιστον.

Μία φωτογραφία της Μονής της Παναγίας Σουμελά με την παρακάτω σημείωση στα τουρκικά ήταν το μήνυμα: «Αν ἔχουμε πολλή φαντασία, θα κάνουμε και μαθήματα ἀναγνώσεως Κορανίου στο μοναστήρι τῆς Παναγίας Σουμελά». Μήπως για αυτό o Eρντογάν διέθεσε πιστώσεις για την ανακατασκευή της Μονής, για την επισκευή επικινδύνων τμημάτων της; Για να την καταστήσει ιεροδιδασκαλείο; «Μεντρεσέ» ὅπως το ὀνομάζουν; Και οι αφελείς Ἕλληνες πίστευαν ότι άνοιγε νέο κεφάλαιο σχέσεων με την Τουρκία, ότι θα μπορούσαν να εορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο στην σκλαβωμένη αυτή πατρίδα, από όπου οι ιερές εἰκόνες που ξερίζωσαν οι Τοῦρκοι μεταφέρθηκαν –ευτυχώς– στο Βέρμιο, σε μια στέγη η οποία για τούς Έλληνες θα είναι πάντα προσφυγική.

Η Τουρκία του Κεμάλ έδιδε μια επίφαση κοσμικότητας, η οποία ουδόλως τον ἐμπόδισε να κάνει εγκλήματα και γενοκτονίες. Η Τουρκία τοῦ Ερντογάν δείχνει απροκαλύπτως τις προθέσεις της. Τα μνημεία του πολιτισμού πρέπει να καλυφτούν από το εφιαλτικό πέπλο τοῦ πρωτόγονου Ισλάμ. Του μοναδικού Ισλάμ που κατανοεί ο Ερντογάν και που θέλει να το επιβάλλει με κάθε τρόπο.

Δεν ήταν η Αγία Σοφία το πρώτο σημάδι των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου. Καιρό τώρα δείχνει ότι απομακρύνεται από αυτό που κάποιοι ονόμαζαν δυτικό προσανατολισμό. Δεν θα είναι η Παναγία Σουμελά η τελευταία του πράξη αρπαγής. Στα πρότυπα των Ταλιμπάν του Ἀφγανιστάν, που ἀνατίναζαν βουδιστικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στα πρότυπα των βαρβάρων τοῦ ISIS, που κατέστρεφαν τα μνημεία της Παλμύρας, δεν πρόκειται νε σταματήσει αν δεν υποτάξει στο Ισλάμ οτιδήποτε υπάρχει στα εδάφη που η φυλή τους έχει ἁρπάξει.

Και ἡ Ευρώπη ομιλεί ακόμη «για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αυτός που έτρεχε στην Άγκυρα να κάνει κοινές δηλώσεις με τον Τσαβούσογλου, έφερε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «ιδέες» για το πως θα προχωρήσει σε διάλογο. Και ζητά πολιτική εντολή για να τον διεξαγάγει μόνος του! Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ευρωπαίος ψελλίζει προτάσεις για διάλογο και αποκλιμάκωση, την στιγμή κατά την οποία ὁο Τούρκος προχωρά σε καθολική κλιμάκωση. Από τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την αμφισβήτηση του ρόλου δυνάμεων του μεγέθους της Γαλλίας και μέχρι την περιφρόνηση των μνημείων του παγκοσμίου πολιτισμού. Αυτός είναι ο Ερντογάν»

Να υπενθυμίσουμε ότι σε ασυνάρτητες δηλώσεις προχώρησε πρόσφατα, προς τα στελέχη του κόμματος του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε και ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους».

Ήθελε έτσι να δείξει πως ανήκουν στην Τουρκία και οι ορθόδοξες εκκλησίες για να τις διαχειριστεί όπως επιθυμεί.

«Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με αυτό το σκεπτικό θέλησε να παρουσιάσει ως δικαίωμα των Τούρκων να μετατρέπουν τις ορθόδοξες εκκλησίες σε τζαμιά. Το γεγονός ότι το τζαμιά αυτό θα λέγεται Αγία Σοφία δεν του φαίνεται καθόλου παράταιρο.

Είναι σαφές ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε στην απόφαση αυτή για έναν πολύ απλό λόγο: Θέλει την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την κατάργηση της κοσμικής Τουρκίας.

Υπάρχουν βάσιμες φήμες πως στο άμεσο μέλλον επιθυμεί την μεταφορά της πρωτεύουσας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη ακριβώς για να σηματοδοτήσει την επιστροφή στο αυτοκρατορικό παρελθόν.

Δεν είναι τυχαίο που μίλησε για τον Μωάμεθ τον Πορθητή ως «κυβερνήτη των Ορθοδόξων».

pronews.gr