Κακοκαιρία: Προβλήματα σε Στερεά Ελλάδα και Κρήτη από τη «Ζηνοβία»! Συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα τη Δευτέρα, ύφεση από την Τρίτη

Το δεύτερο μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχπτώσεις, τις χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά και τους ισχυρούς ανέμους, τα οποία έχουν προκαλέσει προβλήματα τόσο στα οδικά δίκτυα όσο και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί, κατά κύριο λόγο, είναι η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη, ενώ σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Πελοπόννησος.
Χιόνι πέφτει το πρωί της Δευτέρας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Βοιωτίας. Σύμφωνα με τη Νέα Οδό, έχει απαγορευτεί η κίνηση λεωφορείων από το Σχηματάρι, στο ρεύμα προς Λαμία, ενώ η κίνηση των ΙΧ επιτρέπεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα ίδια ισχύουν και από την Τραγάνα, στο ρεύμα προς Αθήνα.  Από τη διασταύρωση για Ακραίφνιο μέχρι και την Υλίκη επιχειρούν εκχιονιστικά.

Σημειώνεται πως η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, έχει ανακοινώσει πως για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, λόγω χιονοπτώσεων, ισχύουν προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα της Φθιώτιδας (από 121,250 χ/θ (όρια με Νομό Βοιωτίας) έως 135,700 χ/θ (Διόδια Τραγάνας)), της Βοιωτίας (από 93,000 χ/θ (μετωπικά διόδια Θηβών) έως 121,250 χ/θ (κόμβος Μαρτίνου), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) και της Εύβοιας (στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού, από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 47η χ/θ (τοποθεσία Δερβένι)).

Προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση στα Χανιά

Δυσκολίες παρουσιάζονται και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ωστόσο από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός. Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.
Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Δυσκολίες στο ορεινό οδικό δίκτυο σε περιοχές της Πελοποννήσου

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων.
Στην Αττική, κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς το καζίνο, ενώ έχει αποκλειστεί η κίνηση για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην Αθηνών-Λαμίας, από τα διόδια Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Βροχοπτώσεις σημειώνονται στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα νοτιοανατολικά ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας το πρωί της Δευτέρας. Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ριπές που κατά τόπους ξεπερνούν από 130 χλμ/ώρα (Παξιμάδα Καρύστου – 140 χλμ/ώρα, Πόρτο Τήνου – 132 χλμ/ώρα), πνέουν στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ ύφεση θα παρουσιάσουν κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης.

Για το υπόλοιπο της Δευτέρας, αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη καθώς και στην Αττική, την Εύβοια και την Βοιωτία. Ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) καθώς και τα σημαντικότερα φαινόμενα που αναμένονται έως το βράδυ της Δευτέρας παρουσιάζεται στον χάρτη που ακολουθεί.

Οι άνεμοι στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που κατά τόπους θα φτάνουν τα 10 μποφόρ. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου η ένταση του ανέμου θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ.

Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές στην Αττική

Στην Αττική οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, ενώ οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα περιοριστούν από το απόγευμα στη βορειοδυτική Αττική και στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

Τι προβλέπεται για την Τρίτη

Την Τρίτη, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στο Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν σταδιακά και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.