Καταλήψεις κτιρίων: Ικανοποίηση και προβληματισμός -Αλλαγές στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ.

Ικανοποίηση, αλλά και ταυτόχρονα προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι που επανακατέλαβαν αντιεξουσιαστές.

Και προβληματισμός καθώς άνθρωποι των Αρχών εκτιμούν ότι μετά τις εκκενώσεις των κτιρίων στις οδούς Ματρόζου & Παναιτωλίου, ομάδες αντιεξουσιαστών αναμένεται να προσπαθήσουν να «χτυπήσουν» ξανά σε κτίρια που είχαν εκκενωθεί το προηγούμενο διάστημα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Ταυτόχρονα, στο μικροσκόπιο έχουν οι κινήσεις και επιλογές των αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν στις καταλήψεις του Σαββάτου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που προκαλεί πολλά ερωτηματικά ήταν η επιλογή να εισέλθουν στις καταλήψεις επτά γυναίκες, ανάμεσά τους και ανήλικη κόρη γνωστού ηθοποιού, και όχι σκληροί αντιεξουσιαστές, εάν και θεωρούνταν δεδομένο ότι θα υπάρξει σύγκρουση σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Το χρονικό των εκκενώσεων των καταλήψεων στο Κουκάκι

Ολα άρχισαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, μετά το τέλος πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο μετά τις 16:00 αντιεξουσιαστές κατευθύνονται προς του Κουκάκι και χρησιμοποιώντας σκάλες καταφέρνουν να ισοπεδώσουν τα παράθυρα των δύο κτιρίων που είχαν εκκενωθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου. Στιγμές αργότερα στο σημείο φτάνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Οι καταληψίες του κτιρίου στη διάρκεια της επιχείρησης πετούσαν τσιμεντόλιθους, καδρόνια, μπογιές, ακόμα και έπιπλα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι προστατεύονταν με τις ασπίδες τους.

Λίγο πριν 19:00 η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κτίριο επί της οδού Ματρόζου ξεκινά και σχεδόν μια ώρα αργότερα οι αντιεξουσιαστές που είχαν εισβάλει στο κτίριο απομακρύνθηκαν, συλλαμβάνοντας συνολικά πέντε άτομα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Το βίντεο της Ελληνικής Αστυνομίας από την εκκένωση στην οδό Ματρόζου είναι χαρακτηριστικό.

Πανομοιότυπη σχεδόν επιχείρηση στήθηκε και στην οδό Παναιτωλίου, όπου οι Αρχές κάτω από δύσκολες συνθήκες κατάφεραν λίγο μετά τις 21:00 να εισέλθουν στο κτίριο και να συλλάβουν 8 άτομα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί.