Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει η πλατφόρμα – ΔΕΙΤΕ τα σημαντικά σημεία προσοχής!

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

mfilothei@yahoo.gr

Φέτος θα καταβληθούν 175 εκατομμύρια ευρώ εφάπαξ ως παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, με τη διανομή Κοινωνικού Μερίσματος για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 700 ευρώ συνολικά και ανά νοικοκυριό.
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να είναι σε λειτουργία από αύριο και αιτήσεις θα μπορούν να γίνουν έως και τις 26 Δεκεμβρίου 2019. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από 27-31 Δεκεμβρίου 2019.

Το Κοινωνικό Μέρισμα θα λάβουν:

·         Νοικοκυριά , και ατομικά, όπου τουλάχιστον ένα μέλος τους λαμβάνει επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

·         Πολύτεκνες οικογένειες με 4 παιδιά και άνω εάν το οικογενειακό εισόδημα αλλά και οι τραπεζικές καταθέσεις τους δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

·         Νοικοκυριά με τουλάχιστον 1 ή 2 γονείς άνεργους, βραχυχρόνια ή μακροχρόνια, στην περίπτωση κατά την οποία το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και οι καταθέσεις τους τις 20.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

·         θα καταβληθεί φέτος σε όλες τις οικογένειες που έχουν ανάπηρα μέλη

και όχι μόνο σε όσες έχουν ανάπηρα τέκνα ηλικίας μέχρι 24 ετών
(κάτι το οποίο ήταν σε ισχύ, αλλά όχι ποιά) ,
αρκεί να λαμβάνουν τακτικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

·         Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα 7 συνεχόμενα τελευταία έτη και όχι τα 10 τελευταία όπως ξέραμε μέχρι σήμερα.

·         Ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς ή δικαιούχους πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για 7 έτη, αντί 5 που ίσχυε.

·         Το ΙΒΑΝ να είναι ενεργό, και να έχει δηλωθεί μόνο σε μία αίτηση δηλαδή μόνο μία φορά, αν δεν είναι ενεργό άμεσα να ενεργοποιήσετε τον λογαριασμό στο πλησιέστερο τραπεζικό κατάστημα, και αν δηλώσετε το ίδιο ΙΒΑΝ σε περισσότερες αιτήσεις να γνωρίζετε ότι μόνο η πρώτη αίτηση θα πληρωθεί.

·         Να υπάρχει ταύτιση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, αλλιώς άμεσα στα ΚΕΠ να κάνετε ταυτοποίηση των στοιχείων σας.

Για να υποβληθεί η αίτηση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος  από αύριο 17 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου 2019
να μπει στο διαδικτυακό τόπο http://www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxis net και να υποβάλει την αίτηση.