Λέρος: «Δάκτυλο» εκ των έσω βλέπουν οι Αρχές – Νέες αποκαλύψεις για την αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η υπόθεση – εξαιτίας και της σοβαρότητάς της – έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό ενώ τα σενάρια που διακινούνται είναι αρκετά
Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την απώλεια στρατιωτικού υλικού από τη ναυτική βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο καθώς ουδείς μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να ρίξει φως στη υπόθεση και ειδικότερα στο πως κατάφεραν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση να αφαιρέσουν από τη μονάδα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αντιαρματικά, ρουκέτες, χειροβομβίδες και νάρκες.

Η υπόθεση – εξαιτίας και της σοβαρότητάς της – έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό ενώ τα σενάρια που διακινούνται είναι αρκετά. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού απέφυγε για ευνόητους λόγους να δώσει πολλές λεπτομέρειες για την κλοπή του στρατιωτικού υλικού και συνέστησε να υπάρχει υπομονή ώστε να εκδοθεί το πόρισμα καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Πάντως τα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, του Εγκληματολογικού της Αστυνομίας και βέβαια οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν κάνει φύλλο και φτερό τη μονάδα της Λέρου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».

Σε «καραντίνα» η ναυτική βάση
Η ναυτική βάση μάλιστα τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθεί το παραμικρό, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτήν, δηλαδή μόνιμα στελέχη αλλά και ναύτες. Για την ώρα, και μολονότι η υπόθεση θυμίζει το Συκούριο και την τρομοκρατία, οι έρευνες είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Οι έρευνες του ΓΕΝ και της Αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επεκταθούν και σε άλλα ακριτικά νησιά, με στόχο από τη μία να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για τη συγκεκριμένη απώλεια και από την άλλη το ενδεχόμενο κάποιας άλλης που δεν έχει αποκαλυφθεί. Διανύουμε άλλωστε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα και όποια απώλεια στρατιωτικού υλικού θεωρείται σημαντική.

Ανθρωποι πάντως που έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν σε θέσεις – κλειδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και σε υψηλά πόστα της στρατιωτικής ιεραρχίας επισημαίνουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως τέτοιου είδους εγκαταστάσεις νευραλγικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα φυλάσσονται πάρα πολύ καλά. «Με τα έως τώρα δεδομένα, ότι δεν υπάρχουν ίχνη διάρρηξης και παραβίασης της αποθήκης, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ο δράστης ή οι δράστες να ενήργησαν από μέσα». Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αποθήκες υπήρχε και άλλο υλικό, όπως τυφέκια, που όμως δεν εκλάπη.

Σταδιακά έγινε η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας σήμερα τους πολιτικούς συντάκτες αποκάλυψε ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έγινε σταδιακά θέλοντας πιθανότατα με αυτόν τον τρόπο να σκιαγραφήσει το προφίλ όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόσθεσε δε, πως  η κλοπή του υλικού έγινε σε προγενέστερο χρόνο, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε η απώλεια των πυρομαχικών.

«Εφόσον έγιναν οι πρώτες ενέργειες, προχωρούμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σημασία για τον πολίτη είναι να έχει μία κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί να τον προστατεύσει. Σε όσους κάνουν πολιτική σπέκουλα φαίνεται πως η αφαίρεση έγινε σε προγενέστερο χρόνο», είπε, προσθέτοντας πως η προηγούμενη καταγραφή είχε γίνει πέρυσι. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση, μάλιστα, πως η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού μπορεί να έγινε σταδιακά.

Σοβαρή η υπόθεση
Η υπόθεση αξιολογήθηκε από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ως πολύ σοβαρή – όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε απώλεια οπλισμού ή στρατιωτικού υλικού – και άμεσα ξεκίνησαν έρευνες. Αυτό φανερώνει εξάλλου και η εσπευσμένη ανακοίνωση του ΓΕΝ που έγινε μόλις λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Το ΓΕΝ σημείωνε «πως τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια γενόμενων ελέγχων, διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Του περιστατικού έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές, ενώ έχει διαταχθεί προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό».

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας
Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Η αποθήκη έχει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το στρατιωτικό υλικό το οποίο φαίνεται να «έκανε φτερά» στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου συνιστώντας μάλιστα αυτοσυγκράτηση από όλους μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα για το περίεργο αυτό περιστατικό.

Τι υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα.

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».