Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Η στάση της Τουρκίας απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα!

Arrival of Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in Israel as part of an official two-day visit on June 16, 2020. / Άφιξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ισραήλ στα πλαίσια επίσημης διήμερης επίσκεψης, 16 Ιουνίου 2020. Αυτό είναι το πρώτο διεθνές ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού μετά απο την έναρξη της πανδημίας του νέου κοροναϊού COVID-19.

Στο Ισραήλ βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι το πρώτο του διεθνές διπλωματικό ταξίδι του πρωθυπουργού, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Χαίρομαι που σας βλέπω, πρωθυπουργέ», είπε ο κ. Νετανιάχου στα πρώτα λόγια που αντάλλαξαν. «Είναι πάντοτε και δική μου χαρά να έρχομαι στο Ισραήλ. Ζητώ συγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες και περιλαμβάνουν τα φυσικά κοιτάσματα.

Σημαντικός ο αγωγός East MED, ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος σταθμός στον κόσμο.

Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού είπε ότι πέρυσι είχαμε 1,2 ισραηλινούς τουρίστες. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι οι πρώτοι προορισμοί, θέτοντας ως στόχο την 1η Αυγούστου ως ημερομηνία πλήρους ανοίγματος.

Με μια αναφορά του στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά : «καθώς προετοιμαζόμουν γι’αυτό το ταξίδι βρήκα μια δήλωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έλεγε ότι το Ισραήλ είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια στενή συνεργασία που μπορεί να ενδυναμωθεί περαιτέρω.

Από την 1η Ιουλίου θα δεχόμαστε όλους τους τουρίστες είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι από 1η Αυγούστου αναμένουμε τους ισραηλινούς τουρίστες. «Εχουμε δουλέψει άοκνα», είπε ο πρωθυπουργός  ώστε να α ανοίξουμε την τουριστική μας βιομηχανία πάντοτε με ασφάλεια και υγεία τουριστών.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα. Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλήσαμε για τον East Med, και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη. Προκλητική κια τουρκική συμπεριφορά και μιλήσαν για αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Τουρκίας και τη ςσχέση με την Λιβύη . Εμείς πάντοτες θα επιδιώκουμε την Ειρήνη έχοντας ως σεβασμό το διεθνές δίκαιο. Αυτές τις αρχές θα εφαρμόζουμε όπως όταν υπογράψαμε ΑΟΖ με Ιταλία πριν από λίγες μέρες.

«Πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα»

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ όπου προγραμματίζονται συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους υπουργούς Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και Άμυνας Μπέντζαμιν Γκαντζ.