Ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ -Δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν!

Ανοιχτά της Πάφου, μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με κατεύθυνση προς το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, το Φατίχ, βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, γράφει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Η πορεία του γεωτρύπανου προκύπτει από την Marine Traffic, την ιστοσελίδα με την οποία παρακολουθούνται οι κινήσεις των πλοίων διεθνώς.

Η Λευκωσία, όπως αναφέρει ο κυπριακός τύπος, παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου, που κινείται και πάλι εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Κυβερνητική πηγή σημείωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τι γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Το Γιαβούζ πλησιάζει το Φατίχ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marinetraffic, το «Γιαβούζ» πλέει ανοιχτά της Πάφου και κατευθύνεται προς το δεύτερο τουρκικό πλοίο «Φατίχ», το οποίο είναι αγκυροβολημένο 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα από τις 4 Μαΐου.

Προηγουμένως, το «Γιαβούζ» παρέμενε στα ανοιχτά της Καρπασίας από τις 8 Ιουλίου, σε περιοχή εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι και την αναχώρηση του στις 17 Σεπτεμβρίου για το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας. Πιο ανατολικά του «Γιαβούζ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου διακρίνεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».

Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί δημοσίως είναι η ενδεχόμενη κάθοδος τουρκικού γεωτρύπανου σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του στην Καρπασία και ετοιμάζεται για την επόμενη, στον γεωτρητικό στόχο που αποκάλεσε «Μόρφου».