Ομάδα επιπέδου ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟΚ!

Ούτε διαιτησία, ούτε τύχη, ούτε τίποτα άλλο δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τον ΠΑΟΚ το φετινό καλοκαίρι για να πάψει επιτέλους να αναζητά υπερβάσεις.

Γράφει ο Κώστας Κεφαλογιάννης

Ο ΠΑΟΚ πάλεψε στα ίσια και αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στις λεπτομέρειες. Ο τρόπος που στάθηκε και στα δύο παιχνίδια αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο «Δικέφαλος» έδειξε ότι είναι ομάδα επιπέδου Ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, κι ας μην έχει βρεθεί ακόμα εκεί. Για να βρεθεί, θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος. Και αξίζει ένα μπράβο στον Καρυπίδη και στον Φερέιρα που είχαν το καθαρό μυαλό να συγκρατήσουν τους παίκτες στο φινάλε και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και τα χειρότερα θα ήταν βαριές τιμωρίες για κάποιους από αυτούς.

Η ευρωπαϊκή χρονιά του ΠΑΟΚ δεν τελείωσε στο Άμστερνταμ. Η ευρωπαϊκή χρονιά του ΠΑΟΚ τώρα ξεκινά. Όλοι στην ομάδα οφείλουν να αφήσουν πίσω τους τα παιχνίδια με τον Άγιαξ. Η συζήτηση περί διαιτησίας, ατυχίας και δεν ξέρω εγώ τι άλλο πρέπει να τελειώσει άμεσα. Το ίδιο και οι υπερβολές. Ναι, ο ΠΑΟΚ ήταν καλός απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα. Και ναι, ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει επίπεδο. Όμως αυτά, όπως έγραψα και την προηγούμενη εβδομάδα, τα ξέραμε ήδη.

Και αλλαγή επιπέδου σημαίνει ότι δεν στέκεσαι περισσότερο από όσο πρέπει σε έναν ηρωικό αποκλεισμό. Ή , για να είμαι περισσότερο ακριβής, αλλαγή επιπέδου σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια ηρωικοί αποκλεισμοί. Υπάρχουν μόνο αποκλεισμοί – οδυνηροί, έστω κι αν αφήνουν πίσω τους κάτι θετικό: στην προκειμένη περίπτωση την έξτρα αυτοπεποίθηση που ενδεχομένως να κέρδισε ο ΠΑΟΚ από αυτά τα δυο ματς και τον λίγο, επιπλέον σεβασμό, των ευρωπαίων ποδοσφαιροφίλων.

Αλλά η ζωή συνεχίζεται. Και ο ΠΑΟΚ έχει τώρα την πρόκληση της εισόδου στους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς και την καλή πορεία εκεί. Αν ξενερώσει, αν χάσει την συγκέντρωση και το κέφι του, όπως συνέβη πέρυσι μετά τον αποκλεισμό από την Μπενφίκα, τότε και του χρόνου το καλοκαίρι, ακόμα κι αν έχει πάρει τον τίτλο, πάλι θα παλεύει με ομάδες επιπέδου Άγιαξ για μπει στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πάλι θα ψάχνει υπερβάσεις.

Μόνο μπροστά λοιπόν. Ότι έγινε, έγινε. Αν έμαθε κάτι ο ΠΑΟΚ στις εγχώριες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι ότι τελικά την τύχη του, πρέπει να την ορίσει εκείνος Όπως έπαθε, έμαθε και επανήλθε για να κατακτήσει ένα επικό αήττητο πρωτάθλημα, έτσι και τώρα έχει την ευκαιρία με καλή ευρωπαϊκή παρουσία να επανέλθει του χρόνου, να μπει επιτέλους στους Ομίλους και να σβήσει και αυτήν την ψύχωση από το μπλοκάκι του.

Το ξέρω ότι σας ξενερώνω και μετά από τέτοια ματσάρα θα προτιμούσατε ένα επικολυρικό κείμενο με «Θεούς», «Γίγαντες» , «Τιτάνες» και «χασάπηδες». Αυτά παλιά. Όταν ο ΠΑΟΚ ήταν άλλος.

Ο σημερινός ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται τέτοιες φιοριτούρες. Μια ευρωπαϊκή πορεία αντάξια των δυνατοτήτων του χρειάζεται και τα καλύτερα θα έρθουν.

Υ.Γ. Κακή η αλλαγή του Πέλκα με τον Σβιντέρφσκι. Όπως ήταν κακή η αλλαγή του Πέλκα και στο πρώτο παιχνίδι. Να τα λέμε κι αυτά, δεν βλάπτει.