Ο γρίφος της προεδρικής εκλογής – Τα ονόματα που συζητιούνται

Σε γρίφο φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς αμέσως μετά τις εορτές μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του ονόματος του εκλεκτού. Και αυτό το όνομα και ο χώρος από τον οποίο θα προέρχεται είναι σε άμεση συνάφεια με τον χρόνο ανακοίνωσης του.

Θεωρητικά η ανακοίνωση πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου. Η θητεία του σημερινού προέδρου λήγει στις 13 Μαρτίου και θα χρειαστούν έως τέσσερις ψηφοφορίες αν  το πρόσωπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση δεν είναι  ευρύτερης αποδοχής.

Η διαδικασία προβλέπει δυο ψηφοφορίες στις οποίες χρειάζονται 200 ψήφοι. Κατόπιν 180. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή ούτε με 180 τότε πάμε σε τέταρτη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία. Δεδομένου ότι οι ψηφοφορίες λαμβάνουν χώρα με διαφορά πέντε ημερών η μια από την άλλη αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος ανακοίνωσης του ονόματος έχει άμεση σχέση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Αν ο εκλεκτός δεν ανακοινωθεί μέχρι τέλη Ιανουαρίου αυτό πιθανότατα θα σημαίνει ότι πρόκειται για πρόσωπο κοινής αποδοχής, ίσως ακόμα για τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος έχει την αποδοχή της αντιπολίτευσης.

Το αγκάθι στην παραμονή Παυλόπουλου στο προεδρικό μέγαρο είναι η ίδια η αξιοπιστία του Μητσοτάκη που θα τεθεί εν αμφιβόλλω καθώς ας μην ξεχνάμε ο νυν πρωθυπουργός ήταν ο μοναδικός από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που δεν τον είχε ψηφίσει. Το θέμα όμως της προεδρικής εκλογής ενδέχεται να προκαλέσει και εσωκομματικούς τριγμούς στην ΝΔ.

Αρκετά στελέχη πάνω στα οποία στηρίχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι την επανεκλογή Προκόπη Παυλόπουλου.  Αντίθετα τον Προκόπη Παυλόπουλο επιθυμούν οι Καραμανλικοί αφού ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Υπάρχει όμως και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος θα επιθυμούσε την εκλογή στο ύπατο αξίωμα αλλά πολλοί θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση υψηλού δεξιού συμβολισμού (ειδικά μετά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ) δεν θα συγκέντρωνε την απαραίτητη υψηλή αποδοχή που το πρόσωπο του πρόεδρου πρέπει να συγκεντρώνει.

Υπάρχει βέβαια πάντα η πιθανότητα εκλογής κάποιου προσώπου από την αριστερά. Στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα των πρώην επιτρόπων μας στην ΕΕ, Μαρίας Δαμανάκη και Άννας Διαμαντοπούλου. Θεωρούμε ωστόσο ότι με το κλίμα που υπάρχει στα εθνικά μας θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφύγει σε μια τέτοια επιλογή. Βεβαίως δεν αποκλείεται να υπάρξει και αιφνιδιασμός από πλευράς κυβέρνησης με μη πολιτικό πρόσωπο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε ασφαλώς κάποιο πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης, ενδεχομένως και ευκόλως χειραγωγήσιμο.

Συμπερασματικά, για μια ακόμη φορά παρατηρούμε τον φαινόμενο της συνδέσεως της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με τα πολιτικά μαγειρέματα των κομμάτων και αυτό την ώρα που θα έπρεπε το πρόσωπο του προέδρου να συγκεντρώνει την γενική αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας. Ασφαλώς όλο αυτό το κλίμα δεν συμβάλλει στο κύρος του θεσμού.

Το ίδιο θα λέγαμε δεν συμβάλλουν και συζητήσεις για πρόσωπα όπως ο Νίκος Αλεβιζάτος, η Μαρία Δαμανάκη η η Άννα Διαμαντοπούλου. Δεν θα θέλαμε ούτε να το φανταστούμε το ενδεχόμενο να πρέπει να αντεπεξέλθουμε σε μια θερμή κρίση με την Τουρκία έχοντας στο ύπατο αξίωμα πρόσωπα σαν και αυτά…

Ας τα σκεφτεί όλα πολύ καλά η κυβέρνηση.

newsbreak.gr