«Λευκά» Θεοφάνεια, με πολικό κρύο και πολλά μποφόρ έφερε ο «Ηφαιστίων» – Που θα χιονίσει τις επόμενες ώρες!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» η οποία έως τις πρώτες πρωινές ώρες των Θεοφανείων έχει επηρεάσει με ισχυρές βροχοπτώσεις την Κρήτη και με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις τα ανατολικά κυρίως ηπειρωτικά.

Παράλληλα, άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν τις πρωινές ώρες των Θεοφανείων στο Αιγαίο, με ταχύτητες του ανέμου να φθάνουν στα 161 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 km/h στη νότια Τήνο.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, περιμένουμε περιορισμό των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν τον έντονο χαρακτήρα τους. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που αναμένονται.

Η κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα
Χιονοπτώσεις σημειώνονται σε 5 νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από τα μεσάνυχτα έχουν ενταθεί κυρίως στα ορεινά των νομών και σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα. Προς το παρόν δεν καταγράφονται σημαντικά προβλήματα.

Κατά μήκος της εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών η κυκλοφορία γίνεται κανονικά ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται ιδίως στην περιοχή του Δομοκού και στην περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας και γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Που χρειάζονται αλυσίδες
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα αυτοκίνητα στους εξής δρόμους:

Στην Εύβοια
στην Εθνική οδό Χαλκίδας – Αιδηψού, από 25 έως 35 χ/θ,
στην επαρχιακή οδό Γυμνού – Σέττας, από 13,5 έως 15 χ/θ,
Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Βουτά – Κοκκινομηλιάς και Βουτά – Ροβιών.
Στην Ευρυτανία
στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φουρνά (Θέση «Βράχος»), από 12 έως 22 χ/θ,
στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από 8 έως 40 χ/θ,
στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, από 5 έως 13 χ/θ,
στην επαρχιακή οδό Φουρνάς – Καρδίτσας (θέση «Ζαχαράκη»),
Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου – Αγρινίου, από 2 έως 12 χ/θ (θέση «Μπαγασάκι»),
Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου – Λαμίας, από 5 έως 8 χ/θ (Σήραγγα Π. Μπακογιάννη – Τούνελ),
Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από 30 έως 45 χ/θ (θέση «Αραποκέφαλα»),
Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Στενώματος, από 2 έως και 17 χ/θ,
Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κερασοχωρίου.
Στη Φθιώτιδα
στην Εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από 52 έως 64,700 χ/θ.
σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας.
Στη Βοιωτία στην επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου (θέση «Σκαμνός»), από 2 έως 14,5 χ/θ.
Στη Φωκίδα
στην Εθνική οδό Άμφισσας – Θερμοπυλών, από 44 έως 22,5 χ/θ,
στην επαρχιακή οδό ‘Ανω Πολύδροσος προς Χ.Κ. Παρνασσού,
στην επαρχιακή οδό Επταλόφου προς Χ.Κ. Παρνασσού.
Ο καιρός στη Μακεδονία
Με χαμηλές θερμοκρασίες, όχι όμως ασυνήθιστες για την εποχή, “ξύπνησαν” σήμερα, ανήμερα Θεοφανείων αρκετές περιοχές και στη Βόρεια Ελλάδα. Σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας όπως την Κοζάνη, την Καστοριά και τη Φλώρινα, το θερμόμετρο έδειχνε στις οκτώ το πρωί -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε χωριά που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Δυτικής Μακεδονίας η θερμοκρασία ήταν πιο χαμηλή κατά δύο έως τρεις βαθμούς.

Σε χωριά και πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η μέρα ξημέρωσε με ελάχιστες θερμοκρασίες τουλάχιστον ένα βαθμό άνω του μηδενός και, σε άλλα σημεία, “άγγιξαν” τους τέσσερις έως πέντε βαθμούς. Χαρακτηριστικά, στο Παρανέστι Δράμας, μία περιοχή όπου το θερμόμετρο “συνηθίζεται” να αγγίζει αρνητικά… ρεκόρ, η θερμοκρασία στις 9 το πρωί σήμερα, ήταν στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο ήλιος με “δόντια” έκανε την εμφάνισή του από νωρίς το πρωί, αφού η θερμοκρασία άγγιξε τους τρεις βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, οι βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ, κάνουν περισσότερο αισθητή την “παρουσία” τους.

Που θα χιονίσει μέσα στην ημέρα
Η Βόρεια και η Δυτική Ελλάδα δεν θα τις επηρεαστούν σημαντικά, θα χιονίσει βέβαια παροδικά, όχι όμως σημαντικά, τόσο στα ορεινά, όσο και στα ημιορεινά.

Αποχωρώντας όμως αυτή η ψυχρή εισβολή θα συνεχίσει η χιονόπτωση και στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ τα χιόνια θα φτάσουν και στα ορεινά της Κρήτης. Τα χιόνια θα πέσουν και χαμηλότερα, αλλά αυτή η κακοκαιρία δεν θα έχει για την Αττική την διάρκεια και την ισχύ που είχε η προηγούμενη κακοκαιρία.

Θα ξαναχιονίσει στα γύρω ορεινά, στα Βίλια, στην Βοιωτία, στην Φθιώτιδα, ίσως και στην Εθνική οδό από Μαλακάσα μέχρι Τραγάνα να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα, όχι από την χιονόπτωση, αλλά από το πως θα αντιμετωπίσει η κοινωνία αυτή την χιονόπτωση.

Πυκνές χιονοπτώσεις μέσα στη νύχτα από Μαρούσι και πάνω με μεγάλη πιθανότητα για χιονόστρωση. Στα βόρεια της Αττικής ίσως χρειαστούν αλυσίδες αύριο σε ορισμένα σημεία. Οι χιονοπτώσεις πιθανόν να φτάσουν μέχρι και το Σύνταγμα.

Απαγορευτικό απόπλου
Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 11 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Ηγουμενίτσα-Λευκίμη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
ΤΡΙΤΗ 07-01-2020

Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο ή χιόνι, βροχές στα νοτιότερα τμήματα και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα), καθώς τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και θα περιοριστούν στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ορεινά όπου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 και πιθανόν το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08-01-2020

Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

ΠΕΜΠΤΗ 09-01-2020

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το πρωί στην Εύβοια. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-01-2020

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-01-2020

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.