Άδωνις Γεωργιάδης: Στη Βουλή την Τρίτη η τροπολογία για πλαφόν στο κέρδος για τα κλιματιστικά

Την Τρίτη αναμένεται να πάει στη Βουλή η τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα κλιματιστικά.

Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «ετοιμάζουμε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί αύριο στην βουλή με την οποία θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά. Θα μπουν και αυτά στην γενική διάταξή μας που ισχύει».

Ο ίδιος είπε πως η τροπολογία κρίθηκε απαραίτητη, καθώς παρατηρήθηκε ειδικά μετά την ανακοίνωση του προγράμματος για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, μεγάλη αύξηση στην τιμή των κλιματιστικών, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο». «Άρα και τα κλιματιστικά θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη διάταξη. Και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την επιβολή προστίμων δεν θα δοθεί η επιδότηση» προσέθεσε.

Για την αισχροκέρδεια ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η αρμόδια υπηρεσία κάνει ασταμάτητα ελέγχους και βάζει πρόστιμα σχεδόν κάθε μέρα. «Έχουμε βάλει το νόμιμο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και προσπαθούμε να σφίξουμε την αγορά όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε.

Ωστόσο, σημείωσε πως έχουμε έναν πληθωρισμό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για δύο λόγους: «Ο ένας λόγος είναι καθαρά στατιστικός, καθώς εμείς το α’ εξάμηνο του 2021 είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό, άρα ξεκινάμε από χαμηλότερη βάση και το δεύτερο είναι ότι έχουμε μεγάλη ανάπτυξη και όταν η οικονομία αναπτύσσεται ένα από αυτά που παράγει είναι και ο πληθωρισμός».

Σημείωσε πως η Κομισιόν εκτιμά πως το δεύτερο εξάμηνο αυτή η ψαλίδα θα κλείσει.

Δεν θα αλλάξει κάτι στους φόρους των καυσίμων

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι στους φόρους των καυσίμων δεν θα αλλάξει κάτι.

«Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο πίσω στην κρίση, όπως έχει αποδείξει μέχρι τώρα και καταλαβαίνουμε ότι το να είναι ο πληθωρισμός πάρα πολύ υψηλός και η ακρίβεια πολύ έντονη πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα που πιέζονται πολύ.

Είναι κοινωνικά άνισος ο πληθωρισμός, οι επιπτώσεις του δηλαδή. Άρα η κυβέρνηση σίγουρα μελετάει, θα μελετήσει και θα πάρει μέτρα όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε όλα για να μπορέσει να μειώσει αυτή την κοινωνική ανισότητα. Όσο η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά και μέχρι στιγμής πηγαίνει, τόσο δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια που επιστρέφουν στους συμπολίτες μας» ανέφερε.

Τι είπε για την επιταγή ακρίβειας

Σε ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ξανά η επιταγή της ακρίβειας, τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ κάθε είδους μέτρου που αντέχει ο προϋπολογισμός και το οποίο θα βοηθήσει να μειωθούν αυτές οι κοινωνικές ανισότητες.

«Είμαι υπέρ κάθε μέτρου που θα βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν βγάζουν τον μήνα να τον βγάζουν. Δεν θέλω να αισθάνομαι ότι εμείς που είμαστε σε μια καλύτερη μοίρα αδιαφορούμε για αυτούς που είναι σε λίγο χειρότερη μοίρα από εμάς» τόνισε.

Ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται στην ενέργεια

Μίλησε και για την κεντρική ευρωπαϊκή στάση στο πρόβλημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να κόψει πάλι χρήμα. «Το να δώσεις πολύ χρήμα σε εποχή ψηλού πληθωρισμού δεν είναι εύκολο. Ο πληθωρισμός μας είναι κατά 75% οφειλόμενος στην ενέργεια» ανέφερε.

Για την ενέργεια σημείωσε ότι ίσως αυτή την στιγμή έχουμε μπροστά μας μια νέα φάση, καθώς, «εάν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα φυσικού αερίου οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας θα είναι εντελώς απρόβλεπτες κατά συνέπεια δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τις τιμές των καυσίμων».

Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα

Η Ελλάδα στο κομμάτι της επάρκειας είναι και θα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς εκείνες ήδη παίρνουν πολύ σκληρά μέτρα, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός οργανισμός στην Γερμανία που νοικιάζει περίπου 500.000 σπίτια ανακοίνωσε ότι θα ρυθμίσει τον θερμοστάτη για τον χειμώνα στους 18 βαθμούς.

 

πηγη. newsit.gr