Σκρέκας: «Για ένα 12μηνο θα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του ρεύματος»

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τους καταναλωτές στον τομέα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, με διαφανείς διαδικασίες και ανταγωνιστικότερες χρεώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ευελιξία στην επιλογή παρόχου, φέρνει, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον επόμενο μήνα στα τιμολόγια.

Η τιμή, όπως αναφέρει στο «business stories», που θα προσδιορίζει πλέον κάθε πάροχος θα πρέπει να δικαιολογείται από δύο πράγματα: από το κόστος αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική και από το λειτουργικό τους κόστος. Οποιοδήποτε υπερβολικό κέρδος θα ελέγχεται σε μηνιαία βάση από τη ΡΑΕ και αμέσως ο προμηθευτής θα καλείται να δικαιολογήσει την υπέρογκη τιμή.

Ο κ. Σκρέκας χαρακτηρίζει πρωτοφανή την ένταση και τη μορφή της ενεργειακής κρίσης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον θα εξαντλήσει τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τα θέματα επάρκειας, τονίζει ότι το ΥΠΕΝ έχει λάβει όλα τα μέτρα για να ανταποκριθεί ακόμη και σε ακραία γεγονότα όπως είναι το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας και ότι σύντομα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών, τα οποία έχουν υπολογιστεί στον κουμπαρά με τις επιδοτήσεις.

– Τον φετινό χειμώνα η Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει έναν διπλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά το ρωσικό αέριο: την επάρκεια εφοδιασμού που απειλείται ακόμη και με οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας και τις πολύ υψηλές τιμές καυσίμων. Πώς θα ισορροπήσει η κυβέρνηση σε αυτό το τεντωμένο σχοινί;

Εχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και προς τις δύο κατευθύνσεις, και σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, αλλά και για την επάρκεια. Το μείγμα είναι πράγματι εκρηκτικό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνιστά μια μεγάλη πρόκληση η αντιμετώπιση αυτής της διεθνούς κρίσης αλλά και ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα.
Η κυβέρνηση όμως έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ηδη η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα υπερδιπλασιάστηκε, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο μεριμνούν προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG.

Είναι επίσης διαθέσιμες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαΐδα 5). Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel. Αυτά τα μέτρα μάς δίνουν μια σιγουριά ότι με δεδομένη και τη διαθεσιμότητα σε LNG θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια σε σχέση με την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, έχουμε έναν μηχανισμό που παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας και βάζει πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ανά τεχνολογία. Τα έσοδα παρακρατούνται στην πηγή και τροφοδοτούν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο τα επιστρέφει στους καταναλωτές. Επιπλέον, ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος επίσης θα συμβάλει για να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης. Η Ελλάδα δίνει τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση σε όλη την Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ και τα οικονομικά της δεδομένα.

 

 

ΠΗΓΗ. protothema.gr