Εικόνες ντροπής στην Ευελπίδων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι –

Σε αίθουσα μια σταλιά η διαδικασία – Δεν χωρούν ούτε οι δικηγόροι!

Εικόνες ντροπής καταγράφηκαν το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων όπου άρχισε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 21 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Η δίκη για το Μάτι είχε προσδιοριστεί να αρχίσει σε μία μικρή αίθουσα των δικαστηρίων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας με 21 κατηγορούμενους και 213 μάρτυρες.

Από νωρίς το πρωί, συγγενείς των θυμάτων είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και έχουν τοποθετήσει πανό που γράφει «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση».

Η δίκη προσδιορίστηκε στο κτίριο 9, στην αίθουσα 12, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των θυμάτων,  να στριμώχνονται και μη πιστεύοντας στα μάτια τους, να φωνάζουν «ντροπή» και να συζητούν μεταξύ τους το γεγονός ότι η Πολιτεία γνώριζε και όφειλε εγκαίρως να έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή αυτής της ακροαματικής διαδικασίας, που αφορά μία εθνική τραγωδία δίχως προηγούμενο.

Η αίθουσα δεν μπορούσε να χωρέσει ούτε τους 21 κατηγορούμενους, πόσω μάλλον τους δικηγόρους των δυο πλευρών, τους μάρτυρες, το ακροατήριο και τους εκπροσώπους του Τύπου, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να παρακολουθούν από τα παράθυρα, έξω από τα κιγκλιδώματα τη διαδικασία.

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δηλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, θα αρχίσει-άγνωστο ποτέ- η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα διεξαχθούν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου, ενώ οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που είναι η μοναδική που μπορεί να καλύψει με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε όλες τις πλευρές τις ανάγκες μιας τέτοιας δίκης. Η δίκη διακόπηκε.