«Βίαζε εμένα και την αδελφή μου, ήμουν το τέλειο θύμα» λέει γνωστή ηθοποιός για το Λάμπρο Φιλίππου

Αργότερα έμαθα ότι βίαζε και την αδελφή μου», λέει η 30χρονη σήμερα ηθοποιός

Την άγρια σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων γυναικών, δύο εκ των οποίων είναι μάλιστα αδελφές, από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λάμπρο Φιλίππου κατά το χρονικό διάστημα από το 2008-2015 αποτυπώνει σε πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο η αρμόδια εισαγγελέας, ζητώντας την παραπομπή σε δίκη του 41χρονου καλλιτέχνη για το αδίκημα του «βιασμού κατά συρροή κατ’ εξακολούθηση και μη, τετελεσμένο και σε απόπειρα».

Η εισαγγελική πρόταση, όπως και οι καταθέσεις των δύο αδελφών στην ανακρίτρια, που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», οδηγούν τον ηθοποιό, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας -και δη τις καταγγελίες δύο ακόμη γυναικών-, στον προθάλαμο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για μια βαριά δικογραφία, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτές που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος αρνείται μέχρι κεραίας τα όσα του αποδίδουν οι καταγγέλλουσες, ανάμεσά τους και ηθοποιός με διεθνή καριέρα και διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις δύο καταγγέλλουσες αδελφές), κάνοντας λόγο για συναινετικές ερωτικές σχέσεις μαζί τους χωρίς την άσκηση βίας. Ενας ισχυρισμός, όμως, που δεν έγινε δεκτός από την εισαγγελέα, καθώς αυτός «δεν αναιρεί την τέλεση των παραπάνω αξιόποινων πράξεων, αφού ο κατηγορούμενος γενικά με πιεστικό και χειριστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη θεατρική διδασκαλία, οδήγησε τις εγκαλούσες σε πιεστικές και ασφυκτικές συνθήκες για να τελέσει τα παραπάνω αδικήματα».

Η πρόταση της εισαγγελέως είναι κόλαφος για τον ηθοποιό και μένει πλέον να εκδοθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο βούλευμα που θα κρίνει οριστικά το ζήτημα της παραπομπής του ή μη σε δίκη. «Αρχικά με όλες τις εγκαλούσες ο κατηγορούμενος υπήρξε υποστηρικτικός και αρωγός στην προσπάθειά τους να διακριθούν στον καλλιτεχνικό χώρο, στη συνέχεια ωστόσο, εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας τους και την επιθυμία τους να ανελιχθούν επαγγελματικά, εξανάγκασε αυτές με σωματική βία να ανεχθούν κατά περίπτωση γενετήσιες πράξεις σε βάρος τους», αναφέρει η εισαγγελέας για τον 41χρονο, παραθέτοντας στη συνέχεια τα στοιχεία εκείνα που, κατά την κρίση της, είναι ικανά να οδηγήσουν τον ηθοποιό και δάσκαλο υποκριτικής σε δίκη.

«Φωνές και ουρλιαχτά»

Η γνωριμία του κατηγορούμενου, ο οποίος μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα έζησε και εργάστηκε και στην Αμερική, με τη μεγαλύτερη από τις δύο αδελφές, την προβεβλημένη ηθοποιό, έγινε τον Μάιο του 2008, στο πλαίσιο θεατρικής παράστασης στην οποία η κοπέλα συμμετείχε ως κομπάρσα μαζί με τη μητέρα της. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο 41χρονος σήμερα άνδρας γνώρισε και τη μικρότερη αδελφή της ηθοποιού – και μάλιστα κατόπιν μεσολάβησης της τελευταίας.

Αναφερόμενη στον βιασμό της μεγαλύτερης αδελφής, σε ηλικία μόλις 16 ετών, από τον κατηγορούμενο η εισαγγελέας αποφαίνεται ότι αυτός συνέβη πρώτη φορά μέσα στο διαμέρισμα του ηθοποιού τον Ιούλιο του 2008. Εκεί ο κατηγορούμενος «χρησιμοποιώντας τις υπέρτερες σωματικές του δυνάμεις, την ακινητοποίησε βίαια σε τοίχο του υπνοδωματίου» και τη βίασε «παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη θέλησή της, η οποία εξωτερικεύτηκε και με ουρλιαχτά της».

Το ίδιο αποτρόπαιο σκηνικό σε βάρος του 16χρονου τότε κοριτσιού επαναλήφθηκε λίγες ημέρες μετά, τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, αυτή τη φορά στον Λόφο του Στρέφη, όπου ο 41χρονος είχε οδηγήσει το κορίτσι με τη μηχανή του. «Την εγκλώβισε με το σώμα του ανάμεσα στη μηχανή και σε αυτόν, τοποθέτησε το ένα του χέρι εντός του στόματός της ώστε να μη δύναται να καλέσει βοήθεια και τη βίασε», αναφέρει η εισαγγελέας, δεχόμενη πως ακολούθησε, τον Ιούλιο του 2013, μία ακόμη πράξη βιασμού της 30χρονης σήμερα ηθοποιού και πάλι μέσα στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη. «Την πίεσε με δύναμη από τους ώμους ώστε να γονατίσει και ο θώρακάς της να ακουμπήσει στο κρεβάτι, παραμέρισε το εσώρουχό της και την εξανάγκασε σε κατά φύση συνουσία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην πρόταση.

Εξίσου αποτρόπαια είναι, όμως, και τα όσα αναφέρονται για την καταγγελλόμενη συμπεριφορά του 41χρονου σε βάρος της μικρότερης αδελφής της ηθοποιού. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2012 ο κατηγορούμενος βρέθηκε στο σπίτι της κοπέλας, η οποία τότε ήταν 19 ετών. Μπήκε αιφνιδίως στο δωμάτιό της και προέβη σε ασελγείς πράξεις, επιχειρώντας να την εξαναγκάσει με βία να λάβει μέρος σε αυτές. «Η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε διότι η ως άνω παθούσα αντιστάθηκε», αναφέρει η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως οι ίδιες πράξεις επαναλήφθηκαν λίγες ημέρες αργότερα και πάλι μέσα στο δωμάτιο της κοπέλας, με τον κατηγορούμενο να κλειδώνει αυτή τη φορά την πόρτα.

Αντίθετα, με την εισαγγελική πρόταση ζητείται η απαλλαγή του 41χρονου για το περιστατικό βιασμού το οποίο η αδελφή της ηθοποιού είχε καταγγείλει ότι έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της. Η νεαρή γυναίκα, όπως έχει καταθέσει, είχε αποπειραθεί τότε να βάλει τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της, μην αντέχοντας άλλο την κακοποίησή της από τον κατηγορούμενο.

 

ΠΗΓΗ. Protothema.gr / Bασιλική Κόκαλη