EKTAKTO: Επιχείρηση ”σοκ & δέος” από LNA: Mαχητικά ”εξαφάνισαν” τουρκικά βάση – ”Καίγονται” στον αέρα τα Bayraktar! (BINTEO)

Νέες απώλειες για τις τουρκικές δυνάμεις μετά την κατάρριψη τουρκικού drone από λιβυκό αντιαεροπορικό PANTSIR.

Ένα τουρκικό Bayraktar TB2 καταρρίφθηκε από την αεράμυνα των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ στην περιοχή Tarhuna, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταρριφθέντων τουρκικών drone σε 19.

Tαυτόχρονα είχαμε βομβαρδισμό από μαχητικά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κατά τουρκικής βάσης.

Την ίδια περίοδο η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στον πόλεμο στη Λιβύη.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο ότι μια νέα παρτίδα τουλάχιστον 150 στρατιωτών της υποστηριζόμενης από την Τουρκία οργάνωσης «Σουλτάνος ​​Μουράτ», μεταφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες από το κέντρο της πόλης Αφρίν στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια άλλη παρτίδα δεκάδων άλλων Σύρων μισθοφόρων από τις πόλεις Jarabulus και Al-Bab κατευθύνθηκε στο σημείο συγκέντρωσης στην περιοχή Hawar Kellis.

Σχεδόν 300 μισθοφόροι που συνδέονται με τον “Σουλτάνο Μουράτ”, την “ταξιαρχία Suqour al-Shamal” και το “Al-Sham Corps” έφθασαν στη Λιβύη χθες Παρασκευή.

Κατά συνέπεια, ο αριθμός των Σύρων μισθοφόρων που έφτασαν στην Τρίπολη μέχρι σήμερα, αυξήθηκε σε περίπου 5.050, ενώ περίπου 1.950 άλλοι έφθασαν στην Τουρκία για να παρακολουθήσουν εντατικά μαθήματα κατάρτισης πριν μεταβούν στο λιβυκό έδαφος.

Η αποστολή νέων παρτίδων Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη συμπίπτει με τη δολοφονία μεγάλου αριθμού μισθοφόρων σε μάχες με τις δυνάμεις του Χαφτάρ στις περιοχές της Λιβύης. Οι ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου έχουν τεκμηριώσει τη δολοφονία 17 μαχητών που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία στη Λιβύη τις τελευταίες ώρες , ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανόντων που υποστηρίζει η Τουρκία στη Λιβύη σε 182.

Οι απώλειες προέρχονται από τις οργανώσεις “al-Mu’tasim Division, Sultan Murad, Ταξίαρχος Suqur Al-Shamal, Al-Hamzat και Suleiman Shah”.

Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές του SOHR, οι θάνατοι αυτοί αφορούν συγκρούσεις στις πρώτες γραμμές στην περιοχή του Salah Al-Din στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, στο Al-Ramlah κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, στην περιοχή του έργου Al-Hadabah, στη Misrata και σε άλλες περιοχές στη Λιβύη.

Ουσιαστικά τρέμει η Άγκυρα την κατάληψη της Τριπόλεως, όχι μόνο γιατί θα χάσει την πρόσβαση στα λιβυκά πετρέλαια και τα χρήματα του Σαράι, αλλά γιατί η συμφωνία για την δημιουργία ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο θα πάει στην κυριολεξία περίπατο.

Ταυτόχρονα έχουμε κινητικότητα και από το Κάιρο.

Η Αίγυπτος παρέλαβε στο Κίελο της Γερμανίας το 3ο υποβρύχιο U-209/1400 και προετοιμάζεται για τα τουρκικά σχέδια στην Μεσόγειο.

Η ναυπήγηση του 4oυ υποβρυχίου έχει επίσης ολοκληρωθεί και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του.

Εντωμεταξύ το Υπουργείο Εσωτερικών της κυβερνήσεως του (GNA) προειδοποίησε ότι η διακοπή της παροχής πόσιμου ύδατος από τις πολιτοφυλακές του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή όλων.

Οι δυνάμεις του GNA ανακοίνωσαν επίσης χθες την άφιξη ενός πλοίου από την Αίγυπτο στο λιμάνι του Tobruk, το οποίο αποβίβασε 40 κοντέινερ στρατιωτικών προμηθειών στις πολιτοφυλακές του Χαφτάρ.

Όλα δείχνουν ότι φτάνουμε στο τέλος της κατοχής της Τριπόλεως και τότε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος αφού ακυρωθεί πρώτα η συμφωνία Λιβύης -Τουρκίας, θα δημιουργήσουν απερίσπαστες τον αγωγό που πολλοί πολεμούν υπόγεια και δεν θέλουν με τίποτα, με πρώτο το Βερολίνο που στηρίζει αναφανδόν τον Ερντογάν μαζί με χώρες του Κόλπου.

Στο παιχνίδι της διατήρησης της εξουσίας του Σαράι και το Κατάρ.

Ο επικεφαλής της Πρεσβείας του Κατάρ στην Τρίπολη, Σάλεμ Μοχάμεντ Κάριμ, παραδέχτηκε ότι το Κατάρ υποστηρίζει το GNA, δήθεν για την εδραίωση της ασφάλειας και την επίτευξη σταθερότητας στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Qatari Asharq, ο Σάλεμ Μωάμεθ Κάριμ ανέφερε: “Λυπούμαστε για την έλλειψη ουδετερότητας της Αιγύπτου στην κρίση της Λιβύης και την υποστήριξή της προς έναν αξιωματικό του οποίου η μόνη μέριμνα είναι η κατάληψη της εξουσίας”.

Ο κ. Karim κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, υποστηρίζοντας ότι το να περιοριστεί η κατάσταση μόνο από την θάλασσα είναι λάθος κατά της “νόμιμης και αναγνωρισμένης κυβέρνησης του GNA, η οποία έχει το δικαίωμα να ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητές της σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ και η Τουρκία στο GNA κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ ο Karim δήλωσε: “Το GNA, χάρη στον Αλλάχ και τις δυνάμεις υποστήριξης του, κατάφερε να αποτρέψει την πρόοδο των δυνάμεων του Χαφτάρ και δεν τις επέτρεψε να εισέλθουν μέχρι τώρα στην Τρίπολη.

Ταυτόχρονα, κατάφερε να εδραιώσει τις σχέσεις της με τις αδελφικές και φιλικές χώρες. Το GNA είναι η νόμιμη και αναγνωρισμένη κυβέρνηση που δικαιούται να υπογράφει συνθήκες και μνημόνια συμφωνίας και να αγοράζει όπλα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Είναι μια νόμιμη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν κάνει τίποτα μυστικό. Μέσω της υποστήριξης που έλαβε, κατόρθωσε να σταματήσει τις φιλοδοξίες αυτού του δικτάτορα».

Ο πρέσβης του Κατάρ ξέχασε βέβαια να αναφέρει τα καραβάνια των Σύρων μισθοφόρων Τζιχαντιστών που στηρίζει και η κυβέρνηση του, την τρομοκρατία και την διασπάθιση των λιβυκών κεφαλαίων από το πετρέλαιο, προς όφελος της Τουρκίας και του Κατάρ.

Ξέχασε επίσης να αναφέρει σκοπίμως τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των φυλών της Λιβύης από τις δυνάμεις του Σαράι, και τις κινήσεις κατάληψης ουσιαστικά λιβυκού εδάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης.

Στην Τρίπολη και την Μισράτα πολεμούν Τουρκογενείς Λίβυοι όπως ο Σαράι, με την αμέριστη βοήθεια της Τουρκίας και του Κατάρ.

Για πόσο ακόμα όμως θα αντέξουν, αφού οι δυνάμεις του Χαφτάρ ( που δεν είναι ουσιαστικά τακτικός στρατός) έχουν φτάσει μερικούς δρόμους πριν το κέντρο της πόλης και τώρα τους έκοψαν και το νερό;


pentapostagma.gr