Η στρατηγική της Αθήνας για το Τουρκολιβυκό – Ο δίαυλος με Κάιρο και το «όχι» των ΗΠΑ

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας και τα πιθανά σενάρια

Με την Άγκυρα να έχει κάνει ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της γείτονος, προετοιμάζοντας παράλληλα την απάντησή της για όλα τα πιθανά σενάρια.

Η εκχώρηση της λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία, άλλωστε, δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία, όμως, φέρνουν την Άγκυρα αντιμέτωπη τόσο με την Αθήνα όσο και με το Καιρό. Γι’ αυτό και στην Αθήνα είναι της άποψης ότι η κίνηση της Άγκυρας μπορεί να είναι περισσότερο ένα πυροτέχνημα, παρά μια κίνηση με προεκτάσεις το επόμενο διάστημα. Ακόμα, όμως, και αν αυτές υπάρξουν, τότε στον άξονα Μαξίμου-υπουργείου Εξωτερικών-υπουργείου Άμυνας θα υπάρχουν οι αναγκαίες επιχειρησιακές απαντήσεις.

Στην πραγματικότητα, το επίδικο είναι αν και πού θα κινηθούν οι Τούρκοι το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν τη «βολική» κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία δεν είναι κάτι άλλο από ένα ενεργούμενο της Άγκυρας. Τα σενάρια, βεβαίως, δεν είναι απλά ακόμα και για την Τουρκία, διότι κανείς στην ευρύτερη περιοχή δεν επιδοκιμάζει τις ενέργειες της, ούτε κανείς έχει αναγνωρίσει την ισχύ του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Ρεαλιστικά, η Τουρκία δεν πρόκειται να κινηθεί εντός της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπως αυτή έχει ανακηρυχθεί. Αντιθέτως, αν επιχειρήσει κάτι, αυτό θεωρείται ότι θα μπορούσε να είναι πέραν του 28ου μεσημβρινού και κάτω από τη μέση γραμμή με την Αίγυπτο, κάτι που θα επέφερε και την κινητοποίηση της Αιγύπτου, η οποία περιμένει… στη γωνία τη Λιβύη. Εξ ου και το ραντεβού του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι την Κυριακή είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι δύο πλευρές θα συντονίσουν τις ενέργειές τους. Μήνυμα Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, για τις τουρκικές απειλές και τις κλιμακούμενες προκλήσεις ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το απόγευμα διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζωρτζ Τσούνη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό

 

 

ΠΗΓΗ. protothema.gr / Γιώργος Ευγενίδης