Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ εξετάζει τη μείωση της παραγωγής μέχρι και 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με πηγή του οργανισμού, προκειμένου να ανεβάσει τις τιμές.

Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσουν σε ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον παροτρύνει τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους, τονίζοντας ότι τα βασικά οικονομικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν μία μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην ομάδα του ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ενώ οι συζητήσεις που γίνονται επικεντρώνονται στη μείωση πλεονασματικής παραγωγής 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters αυτή την εβδομάδα.

Οι μειώσεις αυτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες ανόδου των τιμών του πετρελαίου, η οποία υποχώρησε στα… μόλις 82 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα, γρήγορα όμως πήγε ξανά πάνω από 90.

Ωστόσο οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θέλουν περαιτέρω αύξηση. Την ίδια ώρα βουτιά έχει κάνει το φυσικό αέριο (παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα) αφού από τα 350 ευρώ που είχε φτάσει η μεγαβατώρα, τώρα είναι στα 165.

 

ΠΗΓΗ. newsit.gr