Κίνα: Το Πεκίνο καρατόμησε τον επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μετά την κατάρριψη του μπαλονιού στις ΗΠΑ

Το μπαλόνι καταρρίφθηκε από ΗΠΑ - Δύτες προσπαθούν να ανασύρουν τα συντρίμμια στα ανοικτά των ακτών της Ν. Καρολίνας

Παρελθόν από την κεφαλή της κινεζικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αποτελεί ο Zhuang Quotai, ο οποίο αποπέμφθηκε χθες από το καθεστώς του Πεκίνου, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».

Λίγες ώρες νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάρριψη του μπαλονιού το Σάββατο, πάνω από την πυρηνική βάση της Μοντάνα ήταν «προφανώς μία υπερβολική αντίδραση από την πλευρά της Ουάσινγκτον που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα».
H καρατόμηση του επικεφαλής μετεωρολόγου Zhuang Quotai έρχεται ως συνέπεια της κατάρριψης του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από την πυρηνική βάση της Μοντάνα που, επί επτά ημέρες, έκοβε… βόλτες στον ουρανό των ΗΠΑ.

Το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διέταξε μαχητικά F-22 να πυροβολήσουν το μπαλόνι την ώρα που υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου τον προειδοποιούσαν να μην το καταρρίψει στην ξηρά, υποστηρίζοντας ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές σε περιουσίες και να διακινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Το αερόστατο χτυπήθηκε από πύραυλο ενός μαχητικού F-22 , λίγο έξω από την περιοχή Myrtle Beach, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή γνωστή ως «Grand Strand», που διαθέτει παραλίες μήκους πολλών χιλιομέτρων και αποτελεί πόλος έλξης για συνταξιούχους και παραθεριστές.

Χθες το απόγευμα, πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα social media έδειξαν θραύσματα του μπαλονιού να μεταφέρονται στην ξηρά από αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ. PROTOTHEMA.GR / Ασημίνα Αγγελίνη