Σεισμός στην Τουρκία: Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, διασώστες και τον Λέκκα στέλνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα στείλει στην γείτονα χώρα ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα

Η Ελλάδα δήλωσε έτοιμη από την πρώτη στιγμή να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ελλάδα θα στείλει στην γείτονα χώρα ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Μαζί τους θα είναι πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Πρόσθετες ομάδες διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία, θα σταλούν εκτός από την Ελλάδα και από Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία και Γαλλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας ΟυΪβάρι. Ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν ομάδες διάσωσης από την Ολλανδία και τη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Επίτροπος διαχείρησης κρίσεων, Γιανες Λέναρτσιτς.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το φονικό σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί και έστειλε βοήθεια. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ θα συντονίσει την ανάπτυξη κι άλλων ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.

Με τον Τσαβούσογλου μίλησε ο Δένδιας – Έτοιμη η Ελλάδα για την παροχή βοήθειας

Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τα θύματα από τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα. Παράλληλα, τον ενημέρωσε για την άμεση παροχή βοήθειας από την Ελλάδα.

«Μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που πενθούν. Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια άμεσα στις προσπάθειες διάσωσης και αντιμετώπισης της καταστροφής», έγραψε στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.