Κρούσματα κορωνοϊού: Στο 7,7% η θετικότητα – Αθρόες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Σχεδόν 5.700 νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία εκ των οποίων οι 847 διασωληνωμένοι

Υπό το βάρος της επιδημιολογικής αποτύπωσης στο σύστημα υγείας, με σχεδόν 5.700 νοσηλευόμενους λόγω κορωνοιού στα νοσοκομεία εκ των οποίων οι 847 διασωληνωμένοι, αλλά και της ψυχικής κόπωσης, δυσφορίας και αντίδρασης μερίδας πολιτών, διανύεται η προτελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση ουσιαστικά βρίσκονται με το βλέμμα καρφωμένο στους “σκληρούς” δείκτες της επιδημίας -ημερήσιες εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι- καθώς πρέπει με βάση αυτούς να λάβουν τις αποφάσεις για τον εορτασμό του Πάσχα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των εκκλησιών και τις μετακινήσεις των πολιτών εκτός περιφερειακής ενότητας.

Οι κρίσιμοι αριθμοί της επιδημίας δείχνουν μια εύθραυστη σταθεροποίηση, για την οποία οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν τονίσει ότι μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.607 κρούσματα κορωνοιού, αριθμός που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνον της προηγούμενης Δευτέρας, 12 Απριλίου, που είχαν καταγραφεί 1.606 περιστατικά. Τα χθεσινά περιστατικά αντιστοιχούν σε 20.848 τεστ με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 7,7%.

Ωστόσο, περισσότερο αντιπροσωπευτική εικόνα των κρουσμάτων αναμένεται να σχηματισθεί σήμερα και αύριο που θα διενεργηθούν και θα ενσωματωθούν περισσότερα τεστ (self test, rapid test, μοριακού ελέγχου) στις σχετικές βάσεις δεδομένων. Θεωρείται βέβαιον ότι η ενσωμάτωση και των self test που διενεργούν από χθες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πλην των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο Λύκειο, θα αυξήσει τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη είχαν ανακοινωθεί περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

Στα νοσοκομεία οι αθρόες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη COvid-19

συνεχίζονται – όπως το είχαν επισημάνει και την προηγούμενη εβδομάδα οι ειδικοί. Από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και χθες το βράδυ, είχαν καταγραφεί 450 εισαγωγές ασθενών, με τις 194 να αναφέρονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Συνολικά, 4.368 ασθενείς βρίσκονται σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 1.331 σε Μονάδες. Συνεχόμενα ανοδικός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων πλησιάζοντας τους 850. Εως χθες οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανέρχονταν σε 847, ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 66 λιγότεροι, 781. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, τουλάχιστον 45 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν έως χθες εκτός ΜΕΘ. Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση στο ΕΣΥ ως “απελπιστική”, επισημαίνοντας ότι όλες οι πολυδύναμες Εντατικές που δημιουργούνται σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης γεμίζουν αμέσως.

Στην Αττική χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλινικές COvid ήταν 2.173 και οι διασωληνωμένοι, εντός κι εκτός Μονάδων, 440. Άλλοι 240 βρίσκονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με την πλειονότητα να νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη, και 1.275 σε απλές κλινικές. Περί τους 855 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 138 ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Από την 1η Απριλίου μέχρι χθες έχουν καταλήξει 1.449 ασθενείς, ποσοστό 15% του συνολικού αριθμού των θυμάτων της επιδημίας στη χώρα μας, 9.450.