Έναν χρόνο ακριβώς μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα και οι ειδικοί αναμένεται σήμερα να εισηγηθούν παράταση του lockdown στην Αττική, την ώρα που οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται ραγδαία και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτική.
Παρά την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προς τα μέσα αυτής που διανύουμε έγινε κατανοητό με τον πιο σαφή τρόπο πως οι φωνές που μιλούσαν για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου θα έπρεπε να περιμένουν. Η «αδράνεια» της Μήδειας λειτούργησε σαν μία ψευδεπίγραφη εικόνα βάσει της οποίας εφαρμόστηκε λόγω της κακοκαιρίας ένας αυστηρότερος εγκλεισμός των πολιτών, με την πραγματικότητα ωστόσο να αποδεικνύει τελικά πως απλώς οι πολίτες καθυστέρησαν να κάνουν τελικά τεστ.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία συνεδριάζει σήμερα θα λάβει υπόψιν της τρία πράγματα. Την εικόνα των συνολικών κρουσμάτων τόσο στην κοινότητα ευρύτερα αλλά και στην Αττική, την γεωγραφική κατανομή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που λίγο πολύ διαμορφώνουν ένα αχαρτογράφητο τοπίο και φυσικά την κατάσταση στα νοσοκομεία στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Οι ειδικοί προβληματίζονται με την αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού και ανησυχούν τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη όσο και για την ενδοοικογενειακή διασπορά. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται η εισήγηση να αφορά σε επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 15 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το ενδεχόμενο η εισήγηση να αφορά μία εβδομάδα παράτασης και η κατάσταση να επανεξεταστεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και εάν κριθεί απαραίτητο να υπάρξει εκ νέου παράταση.
Αυτό σημαίνει δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές 9 το βράδυ με 5 το πρωί και τα Σαββατοκύριακα 6 το απόγευμα με 5 το πρωί.
Παγώνη: Lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου – Έτσι θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη
Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, είπε χαρακτηριστικά πως «τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολα. Έχουν καλυφθεί το 90% των ΜΕΘ. Τώρα ξεκινά το δεκαπενθήμερο μετά το lockdown, και τώρα, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Δεν περιμένουμε άμεση μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ».
Αναφορικά με το lockdown και τις επικείμενες ανακοινώσεις για επέκταση των περιοριστικών μέτρων, η κυρία Παγώνη είπε πως «με βάση τα δεδομένα να δούμε αν από τις 15 Μαρτίου, θα μπορούμε να εισηγηθούμε κάποιο άνοιγμα». Μάλιστα προσδιόρισε το άνοιγμα αυτό λέγοντας πως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα σχολεία, να πηγαίνουν τα παιδιά, και να μπορεί και ο κόσμος να πάει σε ένα κατάστημα με ειδικές συνθήκες να ψωνίσει.
Παράλληλα αναφορικά με την Καθαρά Δευτέρα, η κυρία Παγώνη είπε: «Δεν θα πετάξουμε χαρταετό. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν μπορούμε να βγούμε όλοι έξω και να δημιουργηθεί συνωστισμός».
«Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά. Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1700 και κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί ένα χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό», είπε η κ. Παγώνη αναφορικά με το τι θα ισχύει για την Τσικνοπέμπτη.
«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό. Όλα θε εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε», ανέφερε για το Πάσχα.
Βατόπουλος: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown
«Είναι πολλά τα κρούσματα ακόμα, το Σύστημα Υγείας πιέζεται», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν θα ήθελε να μπει στη διαδικασία να κάνει εκτιμήσεις για το πόσες μέρες αυτή μπορεί να είναι. Ο κ. Βατόπουλος άφησε, ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown της Αττικής.
Σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες πολλές βρέθηκαν στο «κόκκινο» και έχουμε μια επιδημία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προφανώς ελαττώσει τα κρούσματα, δεν έχουμε τα μεγέθη που φοβόμασταν ότι θα είχαμε» είπε. «Έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού οι οποίες και αυτές εξαπλώνονται και κατά τα φαινόμενα είναι πιο μεταδοτικές και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει. Να πούμε και τα καλά», πρόσθεσε.
Παυλάκης: Το lockdown είναι «μούφα» – Δεν εφαρμόζονται τα μέτρα
Από πλευράς του, επικριτικός όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του lockdown εμφανίστηκε ο ιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης από τις ΗΠΑ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Παυλάκης είπε πως κάθε σκέψη για άνοιγμα υπό τις τωρινές συνθήκες θα είναι ολέθρια καθώς η κρίση στην Αττική δεν έχει αποφευχθεί, ενώ συμπλήρωσε πως «οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι».
Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε «μούφα» το lockdown λόγω της μη εφαρμογής του και όχι λόγω των μέτρων που προβλέπει. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάει την Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νομοταγών πολιτών και πειθαρχημένων», τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι άδικο να πληρώνουν οι πολίτες την μειοψηφία που δεν ακολουθεί.
Πρότεινε ακόμη περισσότερη τηλεργασία, προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε όσες δραστηριότητες είναι ανοιχτές -και είναι πολλές όπως σχολίασε, πρέπει να προστατευτούν οι μεροκαματιάρηδες που γυρίσουν στα σπίτια τους τον ιό, να κρατούν αποστάσεις. Ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για ήπια επιβολή των περιορισμών.
Εξαδάκτυλος (ΘΕΜΑ 104,6): Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ακόμα μία εβδομάδα lockdown
«Μια εβδομάδα ακόμα lockdown χρειαζόμαστε οπωσδήποτε, για δεύτερη θα το δούμε» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Επισήμανε ωστόσο ότι στο τέλος οποιασδήποτε χρονικής περιόδου δεν θα έχουμε πλήρη άρση των πάντων.
Σημείωσε παράλληλα, πώς υπάρχει προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για το επιδημικό κύμα στη χώρα μας, ωστόσο εκτιμά ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν στο δεύτερο κύμα και συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, το τρίτο κύμα στη χώρα μας καθοδηγείται αρκετά από τις μεταλλάξεις που κινούν τα ταχύτερα τον ιό.
Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη, λόγω της ταχύτητας με την οποία διαδίδεται. Όμως, ο ίδιος είναι καθησυχαστικός, λέγοντας ότι τη συγκεκριμένη μετάλλαξη την καλύπτει το εμβόλιο, όπως και το παλιό στέλεχος. Ωστόσο, για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη φάνηκε πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι εντοπίζεται μεν λιγότερο στη χώρα μας όμως, τα εμβόλια είναι μια πηγή προβληματισμού για το συγκεκριμένο στέλεχος και την αποτελεσματικότητα του.
Σημείωσε δε ότι τα περισσότερα κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους βρίσκονται στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Τέλος, όπως είπε, το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να μας απασχολήσει και η λεγόμενη βραζιλιάνικη μετάλλαξη καθώς εντοπίστηκε κρούσμα της στην Ελβετία.
Γκάγκα (ΘΕΜΑ 104,6): Αποκαρδιωτική η αύξηση των κρουσμάτων
Ανήσυχη πάντως, όσον αφορά την επιδημία στη χώρα μας, εμφανίστηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθυντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείο Σωτηρία και Πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα. Όπως είπε, «μας αποκαρδιώνει ότι για 3η εβδομάδα είναι αυξημένα τα κρούσματα, έμοιαζαν σταθεροποιημένα την προηγούμενη εβδομάδα, όμως τελικά ανεβαίνουν όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι συνεχείς».
Εξήγησε ότι στο νοσοκομείο παρατηρείται ότι πολλοί άνθρωποι βαραίνουν και βαραίνουν απότομα. Ενώ, είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες λοιμώξεις εντοπίζονται στον εργασιακό χώρο αλλά και ενδοοικιακά. Απέδωσε στην κόπωση την αύξηση των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να φοράμε μάσκες ακόμα και με όσους εμπιστευόμαστε γιατί ενδέχεται τελικά να είναι θετικοποιημένοι στον ιό.
Γιαμαρέλλου: Η κατάσταση είναι βλέποντας και κάνοντας
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω της λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας μίλησε και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου.
Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Παρασκευής σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, «η κατάσταση είναι βλέποντας και κάνοντας. Αυτή η βδομάδα, τα κρούσματα που είχαμε και εχτές, αλλά και το πρόβλημα στις ΜΕΘ, σε αναγκάζουν να είσαι αυστηρός και να σκέφτεσαι σοβαρά τι θα κάνεις. Από την άλλη μεριά υπάρχει το αισιόδοξο γεγονός ότι τα κρούσματα στις μεγάλες ηλικίες έχουν αρχίσει και μειώνονται. Πιστεύουμε ότι είναι τα εμβόλια αυτά που έχουν βοηθήσει. Πιστεύουμε ότι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί η τρίτη ηλικία, και τον Απρίλιο θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες».
«Αυτοί που νόσησαν μέσα στο νοσοκομείο, δεν ξέρουμε αν είχαν από πριν σε επώαση τον ιό, που έχει χρόνο επώασης δύο εβδομάδες. Το ότι υπάρχει διστακτικότητα από πλευράς ενός ποσοστού του υγειονομικού προσωπικού είναι πρόβλημα. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Δεν υπάρχει λόγος για κανένα φόβο», τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου.
Μιλώντας αναφορικά με το γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca διατίθεται στους πολίτες ηλικίας 60-64 ετών, και όχι σε μικρότερες ηλικίες σε ανθρώπους που είναι ευπαθείς, η ίδια είπε ότι «Οι μελέτες που έκανε η AstraZeneca έγιναν σε άτομα μέχρι 65 ετών. Θεωρητικά το εμβόλιο καλύπτει και πάνω από τα 65, αλλά δε συμμετείχαν πολλά άτομα άνω των 65 στις μελέτες της εταιρείας. Πιστεύω ότι θα δοθεί άδεια και για αυτά. Για να μη χαθούν τα εμβόλια αυτά, αποφασίσαμε να τα διαθέσουμε στις ηλικίες 60-64 ετών.
Η επιτροπή εμβολιασμών έχει κάνει μια προτεραιοποιήση στις ομάδες. Μέσα στο Μάρτιο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Πιστεύουμε ότι τον Απρίλιο θα έχουμε ξεπεράσει το 1,5 εκατ. εμβολιασμένους».
«Φαίνεται ότι θα πιάσουμε τους στόχους μας στους εμβολιασμούς, αν συνεχίσουν να μας δίνουν εμβόλια. Πρέπει να μειώσουμε το ποσοστό όσων δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Στη χώρα μας είχαμε μόνο πέντε περιστατικά που ήταν πιο σοβαρά, που ήταν αλλεργικές αντιδράσεις. Για αυτό αν έχει κάποιος ιστορικό βαριάς αλλεργίας, πρέπει να ενημερώσει και θα περιμένει λίγο παραπάνω στο εμβολιαστικό κέντρο μετά τον εμβολιασμό για να τον παρακολουθούν», σημείωσε η κ. Γιαμαρέλλου αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών.