Ο «Ποσειδώνας» του Πούτιν και η απειλή για πυρηνικό τσουνάμι

Το ρωσικό υπερόπλο που αδυνατεί προς το παρόν να αποκρυπτογραφήσει η Δύση - Γιατί το Κρεμλίνο δείχνει εύνοια στους «πολεμοχαρείς αυλικούς»

Στην οργή του «Ποσειδώνα», του υπερσύγχρονου ρωσικού πυρηνικού μη επανδρωμένου βαθυσκάφους (USV), ποντάρει τις ελπίδες του να επανακάμψει δριμύτερος στο μέτωπο της Ουκρανίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την επιτυχημένη διπλή αντεπίθεση των Ουκρανών. Μετά από απανωτές, απρόσμενες ήττες, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ να ενεργοποιήσει τα πυρηνικά υπερόπλα που η Ρωσική Ομοσπονδία κατασκεύασε συστηματικά μετά το 2018, προκειμένου να δώσει νόημα στον πυρηνικό εκβιασμό που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες προς τη Δύση. Αχαρτογράφητο σε μεγάλο βαθμό ακόμη και για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το μίνι ρομποτικό υποβρύχιο με την αρχαιοελληνική ονομασία «Ποσειδώνας» διαθέτει εμβέλεια πάνω από 6.200 μίλια και δυνατότητα να επιχειρεί σε βάθος 1.000 μέτρων, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων εκτιμούν ότι η Μόσχα οδεύει πλέον προς έναν «ωκεάνιο Ψυχρό Πόλεμο».

Οντας, στην πραγματικότητα, ένα υποβρύχιο drone το οποίο απελευθερώνεται από υποβρύχιο σκάφος, το Poseidon μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 100 κόμβους, να διαθέτει αυτονομία έως και 10.000 χλμ. και, κυρίως, να φέρει θερμοπυρηνική κεφαλή, με στόχο την ολική καταστροφή παράκτιων κυρίως υποδομών, όπως λιμάνια, πόλεις, οχυρώσεις ακτών, αεροπλανοφόρα, αλλά και σημείων στρατηγικού ενδιαφέροντος, υποσχόμενο σκηνές Αποκάλυψης. Παράλληλα, το Poseidon μπορεί να περνά κρυφά από τις παράκτιες άμυνες ταξιδεύοντας κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας, έτσι ώστε να αιφνιδιάζει πλήρως τον εκάστοτε στόχο του. Πρωτίστως, όμως, το απόλυτο υπερόπλο του Πούτιν αποτελεί τον βασικό οπλισμό στα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια του ρωσικού στόλου, από τα οποία και εκτοξεύεται, γεγονός που ερμηνεύει τον κόκκινο συναγερμό που ήχησε στο ΝΑΤΟ, όταν το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod χάθηκε ξαφνικά από τα ραντάρ ενώ έπλεε στην Αρκτική, εξοπλισμένο με τη «μεγάλη τορπίλη» Poseidon.

Νέα κατηγορία

Οι τεχνικές δυνατότητες του «Ποσειδώνα» έχουν συνεπάρει και τους πιο έμπειρους στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς «αυτή η πυρηνική “μεγάλη τορπίλη” είναι μοναδική στην Ιστορία του κόσμου», δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός στα υποβρύχια Χ. Ι. Σάτον τον περασμένο Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι «το Poseidon είναι μια εντελώς νέα κατηγορία όπλων». «Θα αναδιαμορφώσει τον ναυτικό σχεδιασμό τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, οδηγώντας σε νέες απαιτήσεις και νέα αντι-όπλα», συμπέρανε ο ίδιος – ενώ δεν υπήρξε ο μόνος που μελέτησε διεισδυτικά τη δυναμική του νέου στρατιωτικού αποκτήματος της Μόσχας.

Η έκδηλη δυτική αγωνία για τις… αρετές του «Ποσειδώνα» είχε αρχίσει να καταγράφεται δημόσια ήδη από το 2020, όταν ο Κρίστοφερ Α. Φορντ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τη διεθνή ασφάλεια επί προεδρίας Τραμπ, είχε υποστηρίξει δημόσια ότι τα Poseidons σχεδιάζονται για να «πλημμυρίσουν τις παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ με ραδιενεργά τσουνάμι». Ο βαθμός ανησυχίας της Ουάσινγκτον απέναντι στον «Ποσειδώνα» του Πούτιν περιγράφεται ακόμη πιο λεπτομερώς σε έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που συντάχθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όπου το νέο υπερόπλο της Μόσχας καταλαμβάνει, και όχι άδικα, ειδικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Μόσχα μπορεί να αναπτύξει το σύστημα Poseidon σε τέσσερα (κλάσης Khabarovsk) καινούρια υποβρύχιά της (δύο στον Βόρειο Στόλο και δύο στον Στόλο του Ειρηνικού), καθένα από τα οποία θα μεταφέρει οκτώ Poseidons. Παράλληλα, «το καθένα drone (σ.σ.: Poseidon) θα μπορούσε να είναι οπλισμένο με πυρηνικό ή συμβατικό ωφέλιμο φορτίο 2 μεγατόνων», επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, η οποία προειδοποιεί ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να απελευθερώσει το drone από υποβρύχιό της στα ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ και να το πυροδοτήσει με τέτοιον τρόπο που θα “δημιουργούσε ένα ραδιενεργό τσουνάμι”, ικανό να καταστρέψει πόλεις και άλλες υποδομές κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ».

Παρόλο που για τους συντάκτες της έκθεσης «η Ρωσία ανέπτυξε ένα νέο όπλο που θα μπορούσε να αποφύγει την άμυνα των ΗΠΑ και να καταστρέψει την άκτή τους», η Μόσχα φαίνεται να θεωρεί την πυρηνική έκδοση του Poseidon ως επιλογή δεύτερης ή τρίτης επίθεσης, δηλαδή ως ένα από τα δυνητικά αντίποινα εναντίον πόλεων των ΗΠΑ, μαζί με τα υπερόπλα Avangard και Sarmat. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Κρεμλίνο δεν φείδεται ευκαιριών να υπερηφανευτεί για τις τεχνικές δυνατότητες του Poseidon, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε ονομαστικά κατά την παρουσίαση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της Μόσχας τον Μάρτιο του 2018, λέγοντας ότι τα Poseidon «είναι ήσυχα, πολύ ευέλικτα και έχουν ελάχιστα τρωτά σημεία για να τα εκμεταλλευτεί ο εχθρός».

 

 

ΠΗΓΗ. protothema.gr / Γεωργία Σαδανα