Βρετανία: Κάνει πίσω η Λιζ Τρας για τις φοροελαφρύνσεις, ανακάμπτει η στερλίνα

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ, επιβεβαίωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο μείωσης των φόρων του πλουσιότερου 1% της Βρετανίας

H βρετανική κυβέρνηση έκανε πίσω στην εξαγγελθείσα κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος, μετά από τις πολιτικές αντιδράσεις και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στις αγορές.

«Είναι σαφές ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% πλέον μας περισπά από την πρωταρχική αποστολή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ.

«Ως αποτέλεσμα, ανακοινώνω ότι δεν προχωράμε στην κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45%. Καταλάβαμε και ακούσαμε».

Οι περικοπές φόρων έτυχαν άσχημης υποδοχής από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η κατάργηση του φόρου 45% στα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών θεωρήθηκε πολιτικά τοξική, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής.

Μετά τις ανακοινώσεις των προθέσεων αυτών, η λίρα έπεσε στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών και τα κρατικά ομόλογα πιέστηκαν έντονα, με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Αγγλίας να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προσωρινών αγορών για να κατευνάσει την αστάθεια.

Μετά την αναστροφή της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, η στερλίνα σημείωσε άνοδο 0,8% έναντι του δολαρίου και βρέθηκε στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν τις ανακοινώσεις του Κουαρτένγκ για τη μείωση των φόρων.

 

ΠΗΓΗ. protothema.gr